A11: Pojedinim radnicima iz Vijetnama Linglong ponovo uzeo pasoše

Inicijativa za socijalna i ekonomska prava A 11 saopštila je da su dobili informaciju da je kompanija Linglong pojedinim radnicima iz Vijetnama ponovo uzela pasoše.

Kako dodaju, radnici nisu dobili "reverse" za uzete putne isprave.

Ova informacija je potvrđena od strane više radnika smeštenih na jednoj od lokacija, navode iz Inicijative A11.

"Kineski menadžeri opet su preuzeli pasoše od najmanje jedne grupe radnike, bez obrazloženja zbog čega je to urađeno. Navodno da se reguliše dokumentacija, pa će im pasoši biti vraćeni nazad", kaže za N1 programski koordinator Incijative A11 Danilo Ćurčić.
 
"Oni radnici koji su hteli da odbiju davanje pasoša, njima je prećeno da čitava njihova grupa neće dobiti platu ukoliko ne daju pasoše, tako da je zapravo većina radnika sa kojima smo razgovarali vratila pasoše kompaniji", dodaje on.
 
Inicijativa A11, prema Ćurčićevim rečima, pokušava da sazna pod kojim osnovom su radnicima oduzete putne isprave, i šta je razlog za to.
 
Podsetimo, nakon medijskih izveštaja o lošim uslovima u kojima rade i borave Vijetnamci angažovani na izgradnji fabrike guma kineskog Linglonga u Zrenjaninu, radnici su preseljeni na drugu lokaciju i vraćeni su im pasoši.
  • Toza

    27.11.2021 10:28
    bezobrazluk
    Ocigledno se neko zaigrao u tom Linglongu, ne obaziruci se na uznemirenje javnosti, reakciju medija i drzavnih organa. Dali su se oni postavili kao drzava u drzavi ili je nesto opasnije posredi? Krajnje je vreme da Srbija odgovori na ovakve postupke. Sada ispada da se na Ruske firme u Srbiji zakon striktno primenjuje dok na Kineske se zakon ne odnosi. Losu poruku saljemo nasim partnerima koji imaju razumevanja za nasu situaciju i svesrdno nam izlaze u susret.
  • Markovski N.

    27.11.2021 09:27
    A Zrenjanci u kafiće i kladion
    A Zrenjaninci ćute zaliveni ko fikus i čekaju da neko iz Prokuplja i Vranja i Pirota dođe i bori se za njih.I neka slučajno ne zaborave da kažu kad su dobili ispravnu pijaću vodu.Kome pričati?Kome objašnjavati da sutradan svaka vlast kada vidi totalno izgubljen narod da će tako i sa njihovom decom raditi.I sa građanima Srbije ne sa strancima.

    A da li je možda neko u Zrenjaninu pomislio zašto radi za 300 eura plate 20 godina unazad?Zato što normalan investitor iz Evrope i sveta koji plaća radnike 1000+ eura kada vidi da nepostoji država i da je narod spreman sve da trpi i ćuti i da se ponižava da radi za afričke plate u centru Evrope ide dalje u državama gde POSTOJE DRŽAVE.I gde narod ima dostojanstva.

    Ali opet kome to pričati?Narodu u Srbiji?

    Da li je narod Zrenjanina svestan da u zadnjih 10 i više godina stotine investitora je izrazilo želju da investira u Zrenjanin sa platom od 1000+ eura i to za fizikalce.Znate koji su odgovor dobili od opštinskih vlasti"Pa ako im damo 1000+ eura plate ko će ostati da nas glasa onda...".I ljudi investirali u Bugarskoj,Rumuniji,Mađarskoj,Grčkoj,Sloveniji,Hrvatskoj..

    Zrenjaninci i dalje čekaju pijaću vodu 20 i kusur godina nakon pokradenih desetine miliona eura za postrojenja za prečišćavanje vode.

    Kad bih stavio štand u centru Zrenjanina i pozvao građane Zrenjanina za reviziju svega što opštinska vlast radi prema narodu Zrenjanina šta mislite koliko građana Zrenjanina bi mi prišlo u narednih 30 dana da pita uopšte šta ja radim tu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.