Mirović: Brod po imenu Vojvodina vodili smo bez ijednog ozbiljnijeg međunacionalnog incidenta

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da se u Vojvodini u poslednjih šest godina nije dogodio nijedan ozbiljniji međunacionalni incident.
Mirović: Brod po imenu Vojvodina vodili smo bez ijednog ozbiljnijeg međunacionalnog incidenta
Foto: 021.rs
"Za nas u Vojvodini je najvažnje pitanje unutrašnjeg zajedništva. Primetio sam da smo brod koji se zove Vojvodina proteklih šest godina vodili bez ijednog ozbiljnijeg međunacionalog incidenta", rekao je Mirović na konferenciji "Vojvodina u 2022".
Ocenio je da je "izuzetno značajno da to zajedništvo gradimo jer je ono preduslov, ne samo kada je reč o odnosu većinskog naroda i manjinskih zajednica, već i za solidarnost s manjinskim grupama koje su uvek u fokusu javnosti i koje se razvijaju i čija se prava nadograđuju".
"U tome moramo da učestvujemo svim svojim kapacitetima što i činimo. Ovo je preduslov za ekonomski i ukupni društveni razvoj. I mi smo taj ekonomski razvoj poslednjih šest godina sprovodili na jedan osmišljeni način koji je doveo do konkretnih rezultata", rekao je Mirović.
 
Uprkos tvrdnjama Mirovića, u oktobru prošle godine slovačkoj evangelističkoj crkvi u Begeču stiglo je preteće pismo u kome se Slovacima iz tog mesta daje rok od dva-tri meseca da se isele u susedni Gložan, većinsko slovačko mesto, a to je bilo četvrto pismo sličnog sadržaja za pet godina.
 
Takođe, u martu 2021. je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo zabrinutost zbog brojnih slučajeva pretnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, tokom rasprave koja je u javnosti pokrenuta zbog uvođenja bunjevačkog kao službenog jezika na području Subotice.
  • /

    06.02.2022 22:30
    /
    sure, sure
    samo su table sa imenima mesta izmenjane ili preskrabane crnim sprejom.
    ili doseljavanje ljudi iz bosne.
    ako prodjete bulevarom na telepu kao da ste u banja luci.
  • /

    06.02.2022 11:50
    /
    i nastavak, kada se predje iz madjarske u srbiju-suveniri su opanak i sajkaca ono sta nisu karakteristika vojvodine
  • Ja

    06.02.2022 01:59
    Vojvodina je visenacionalna sredina i to sto trenutno ima vise Srba, ne mora da bude zauvek. Mozda nam vucko doseli milion-dva migranata pa ce i Srbi biti manjina.

    Zapravo, to je bitno malim ljudima. Meni je bitno da se moze na miru ziveti i raditi. Da komsiji verujem i da on meni veruje. Da svi slozno radimo na tome da se koliko moze uradi sta se moze po pitanju problema koje stvarno imamo u Vojvodini a to su:

    - odredjeni broj domacih i stranih agenata kojima je 'posao' da izazivaju strah i 'medjunacionalne' tenzije jer od toga odredjene partije imaju koristi.
    - pijaca voda
    - posekli smo sami sebi skoro sve sume, ogrev nam dovlace ko zna odakle i prodaju po nenormalnim cenama.
    - sem vecih gradova, ostatak odumire, mladi se masovno sele u Novi Sad.
    - na vlasti nam je bivsi Radikal koji mogu reci dosta dobro i radi - ali ne mogu da mu zaboravim sta je pricao kada je bio mladji. Opametio se ili je naucio da drzi jezik za zubima. Treceg nema.

    Znam da prave medjunacionalne netrpeljivosti i mrznje nema osim kod pojedinaca koji su ili zli ili ih je neko zlo nateralo da takvi postanu (i sami su pretrpeli neku mrznju, bili zrtve, proterani, postradali i tako dalje).
    Treba biti strpljiv i raditi na tome da svi shvate kako je jedina opasnost od politicara koji imaju 'vajde' od sukoba.

    Pozdrav svima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.