Sporan i spomenik u Subotici: Među nevinim žrtvama i imena zločinaca

Dok Novosađani protestuju jer se na spisku "nevinih žrtava" kojima se podiže spomenik nalaze i zločinci, ispostaviće se da se to u Subotici već desilo.
Kako javlja N1, bez previše buke i pre skoro 30 godina, nadomak Senćanskog groblja, podignut je spomenik – "Ptica slomljenih krila".
 
Na mestu nadomak Senćanskog groblja, novembra 1944. godine, izvršeno je masovno streljanje civila, uglavnom nemačke i mađarske nacionalnosti. Njihovi ostaci i dalje se nalaze ispod humki. Među "nevinim žrtvama", našla su se, međutim, i neka sporna imena.
Subotički novinar Branko Žujović otkrio je to pre više od deset godina, kada ga je kontaktirala tada 78-godišnja sugrađanka.
 
"Anđa Grubešić je još živa. Ona je neposredan svedok onog što se dogodilo 12. aprila 1941. godine. Ona je tada imala sedam godina, krenula je sa svojim ocem Spasojem Ninkovićem ka Bačkoj Topoli. Njih je presreo Ištvan Lodri, inače njihov komšija u Hajdukovu, pozvao je mađarske vojnike i rekao im da je Spasoje četnik, da ga treba ubiti, što se i dogodilo. Njegova ćerka Bojka je skočila sa kola, i nju su ubili. Ištvan Lodri je pravosnažno osuđen za ubistvo Spasoja Ninkovića", priča Žujović.
Ištvan Lodri, samo je jedno od imena kojima na spomeniku nije mesto. Među više od 1.100 žrtava, Žujović je pronašao još najmanje sedam uljeza.
 
"Možda najdrastičniji primer je primer braće Pelhe, oni su stradali u borbi sa partizanskim jedinicama tada, a ovde su upisani kao nedužne žrtve terora", navodi taj novinar za N1.
 
"Očito da ko radi taj i greši, a pretpostavljam da, odnosno siguran sam da nema loše namere, jer nikom ne odgovara da na jednom spomeniku budu ratni zločinci. Jer je apsolutno i ljudski i moralno i hrišćanski neodrživo da neko ko je okrvavio ruke bude tamo sa ovom devojčicom od šest godina koja je ubijena", kaže Rudolf Vajs iz Komisije za spomenik "Ptica slomljenih krila".
 
Dvadeset osam godina među imenima nevino stradalih krila su se i imena dželata. 
 
Iz komisije, koja listu žrtava svake godine proširuje, obećali su da će imena onih koji su označeni kao zločinci biti još jednom proverena. 
  • zy

    20.07.2022 12:17
    Dragane al pravopis srpskog jezika uh,genetika uh.Ne ide ti to.
  • Dragan

    17.07.2022 09:43
    Ah
    Molim da ovog iz mađarskog uhapsite.Naj ogavnije je nekog zvati .Većina nemaca i mađara su bili u službi Nemačke.Deca su po rođenju već bila foksdojčeri.Nema tu nevinih.U Nivom Sadu su sahranjeni mađarski i ustaški (graničari).Jedan deo je zakopan u Novom Sadu a jedan deo u Petrovaradinu gde je bila NDH komanda a od 44 JNA kasarna.
  • /

    17.07.2022 09:05
    /
    spomenik zasluzuje i koza.
    zaboravili ste da su ih komunjare istrebljivali po uzoru na kinesko istrebljivanje vrabaca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina