Pokrajina će predložiti Gradu Vršcu smenu direktorke Centra za socijalni rad: Zakazali su svi

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku iniciraće smenu direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu zbog slučaja ubistva dvogodišnje devojčice - ali faktički ne može da je smeni.
Pokrajina će predložiti Gradu Vršcu smenu direktorke Centra za socijalni rad: Zakazali su svi
Foto: 021.rs
Tu moć ima samo osnivač ove institucije, odnosno Grad Vršac, potvrdio je za 021.rs pokrajinski sekretar Predrag Vuletić na konferenciji za medije povodom obavljenog nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Vršcu, a nakon što je otac ubio svoje dvogodišnje dete, a potom i sebe. Utvrđeno je i da je on kontinuirano vršio nasilje nad svojom suprugom, koja je to nasilje prijavljivala.
Sve institucije su zakazale u ovom slučaju, zaključak je nadzora Pokrajine, koja nadzor može da vrši samo prema ovom Centru za socijalni rad. Vuletić je rekao da očekuje od onih koji su u centru odgovorni, a naročito od direktorke CSR Mirjane Knežević, da podnese ostavku.
Kako je rečeno na konferenciji za medije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, CSR je "prioritet usmerio na majku, a potpuno je izostala procena rizika deteta i bilo koja mera prema detetu".
 
"Nisu utvrdili da je bezbednost deteta ugrožena, nisu imali elemente za to, pa samim tim ni da pokrenu neke mere. Budući da dete nije bilo prisutno tokom prethodnog nasilja, ono zato nije tretirano stručnim postupkom, iako je ministarstvo za rad još 2019. izdalo nalog da je dete uvek žrtva kad je porodično nasilje učinjeno", naveo je pokrajinski sekretar Predrag Vuletić
 
 
Naglasio je da je izostala koordinacija svih ustanova, a posebno kad je reč o toku sudskih postupaka. 
 
"Ni Centar se sam nije interesovao za to, iako zakonom to moraju da rade lica koja su vezana za slučaj nasilja na dnevnom nivou. Dakle, svi su zakazali", istakao je.
 
Od procene rizika do zabrane prilaska i nadzora
 
Nadzor nad Centrom za socijalni rad u Vršcu sproveden je od 5. do 7. oktobra.
 
Kako je rečeno na konferenciji za medije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, 30. aprila je majka prijavila policiji nasilje, a policija je istog dana obavestila Centar i tada su prvi put čuli za to.   
 
"Nasilje je trajalo od kraja 2017. godine, dete je sve vreme živelo sa oba roditelja. Dete nije pritom bilo u evidenciji centra kao žrtva", naveo je pokrajinski sekretar Vuletić. 
 
Dodao je da je 30. aprila procenjen visok rizik i izrečene su hitne mere koje su produžene. Stručni za rad na slučaju je formiran 4. maja, a kako je navedeno, CSR je pružao žrtvi pomoć za sačinjavanje tužbe, koja je i sastavljena. Dan kasnije je grupa za koordinaciju i saradnju upoznata sa svim do tada i uneli su u zapisnik da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja u porodici, a da je nerešeno pitanje viđanja maloletnog deteta.
 
Kako je navedeno na konferenciji, grupa je donela plan zaštite i podrške, a CSR je dobio samo mere prema ženi, a ne detetu. 
 
"CSR je 25. maja obavestio policiju i tužilaštvo da i dalje postoji visok rizik od ponavljanja nasilja, a dva dana kasnije osnovni sud je odredio zabranu prilaska majci do okončanja krivičnog postupka, a 30. maja je CSR u mišljenju naveo da su odnosi trajno poremećeni, da je žena uplašena jako i da bi produženje mera bilo potrebno. Drugog juna CSR je kontaktirao žrtvu i realizovao savetodavni rad zbog ročišta. Voditelj slučaja je tada pričao sa majkom o ćerki, čije poveravanje nije bilo regulisano, a majka je rekla tad da dete uredno viđa oca popodne, oko 17h, kad on dolazi sa posla i da vraća dete. Tada je rekla da nije spremna da pokrene još jedan postupak, odnosno razvod braka i da će to učiniti kad bude spremna. Rekla je da dete nije trpelo nasilje, da nije htela da odvoji dete od oca, da se (ćerka) radovala ocu", naveo je sekretar Vuletić.
 
Zabrana prilaska majci na manje od 300 metara i zabrana komunikacije na godinu dana uvedene su 3. juna.
 
"Istog dana je majka bila u Centru da kaže da je parnični postupak završen. Rekla je da se oseća dobro. Rekli su joj u CSR da će dobiti pomoć ako želi razvod, ali je ona rekla da nije još spremna. Posle 3. juna nije dolazila do Centra. Centar nije znao da je on kršio mere, kao ni da je pokrenut razvod", navedeno je. 
 
Dan posle zločina, Osnovni sud u Vršcu na zahtev Centra izdao je potvrdu da nije pokrenut razvod braka. 
 
"Centar nema zakonska ovlašćenja da ograničava odnose, kao ni da poveri dete nekome, to ne može jer nema sudske odluke. Dakle, niko nije imao osnov da zaključi da je dete ugroženo", kazao je sekretar.
 
Centar navodno nije znao za presudu kojom je muž osuđen za nasilje u porodici i za uslovnu kaznu od godinu dana, ako tri godine ne ponovi delo, kao ni da mu je određeno psihijatrijsko lečenje. To su, navodno, saznali tokom nadzora Sekretarijata.
 
Na konferenciji je rečeno i da je otac samo jednom bio u Centru za socijalni rad za vreme procene rizika i određivanja mera, a da je tom prilikom negirao navode majke.
 
Nadzor nad Centrom je pokrenuo i Zaštitnik građana, a ujedno je pokrenut i postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, kao i Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.
 
M. B. (35) je ubio svoju dvogodišnju ćerku 4. oktobra, a zatim izvršio samoubistvo u stanu u vršačkom naselju Vojnički trg.
 
Kako su pisali mediji, otac i majka ubijenog deteta su bili u fazi razvoda, a Centar za socijalni rad je, uprkos protivljenju majke, odredio da otac viđa dete.
 
U Vršcu je u petak, 7. oktobra, održan protest na kom su okupljeni zahtevali da se utvrdi ko su lica odgovorna za propuste u slučaju dvogodišnje devojčice koju je u utorak ubio otac i izvršio samoubistvo. Na skupu se obratila i majka ubijene devojčice.
 
Sistem ne funkcioniše
 
Vuletić i stručni saradnici na ovom nadzoru rekli su da se ne sme prenebregnuti činjenica da rizik od ponovnog nasilja raste nakon pokretanja sudskih postupaka ili donošenja sudskih presuda te se u tim situacijama mora ojačati zaštita žrtve i potencijalnih žrtvi, odnosno dece.
 
"Kako se radi o jednom veoma kompleksnom predmetu koji je nažalost završio sa kobnim posledicama za jedno dete, a prava dece su osnovni predmet zaštite pravnog sistema svake države, Pokrajinski sekretarijat će postupajući u skladu sa svojim nadležnostima, a na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, preduzeti sve mere u skladu sa zakonom kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u ovom predmetu. Sačinjeni zapisnici o izvršenom nadzoru će biti dostavljeni nadležnim institucijama na dalje postupanje", rekao je on.
 
Kaže da je važno znatno unaprediti resurse sistema u smislu broja stručnih radnika, iz razloga što su kapaciteti aktuelno iscrpljeni na velikom broju slučajeva i različitim zadacima koja se stavljaju pred centre za socijalni rad. Tako, na primer, u Centru za socijalni rad u Vršcu radi samo osam stručnih radnika.
  • Nina

    11.10.2022 16:28
    Ovo nije prvi put da je Centar za socijalni rad zakazao...a i druge institucije..
    Problem strmoglava i opstanka naše drzave je oduvek bio u uplivu politike u sve institucije i naš lični zivot.
    Zapošljavanjem nestručnih lica u državne institucije je pogubno za sve nas...
    Vlast je kriva ali i mi! Dugogodišnja praksa.
    Partije kupuju glasove radnim povlašcenim mestima a mi svojim ličnim interesima i umisljenoscu unazadjujemo napredak...
    jer nemamo samosvest o sebi i svojim sposobnostima i mogucnostima obavljanja poslova za koje nismo stručni i nismo se školovali...
    Nebeski narode ne mozemo
    neznanjem i dobrom žvakom usvojiti znanje i stručnost.
    To bi zapad radio stotinama godina pre nas...
  • Dudule

    10.10.2022 21:33
    Uobicajeno
    Pa nerad u pojedinim sluzbama dovodi do katastrofe i posle nikom nista _ tako ce biti i ovde
  • Hins

    10.10.2022 18:48
    @///
    "U Novom Sadu je otac ispred Centra za socijalni rad ubio i majku i dete. Bilo pre ove krize.
    To se zaboravilo."
    Nije se zaboravilo, ne može se zaboraviti nešto što se nije dogodilo. To je bilo u Rakovici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".