Zrenjaninski glumac zahteva zatvor umesto novčane kazne: Spreman na robiju zbog uverenja

Zrenjaninski glumac i član Glavnog odbora Građanskog preokreta Miljan Vuković, zahteva od Prekrašjnog suda da mu novčanu kaznu, za prekršaj koji ne priznaje, zameni zatvorskom.

Vukovića je Prekršajni sud u Zrenjaninu osudio zbog učešća na prošlogodišnjim protestnim blokadama saobraćajnica, a Prekršajni apelacioni sud je odbio njegovu žalbu, iako je konstatovao da je policija pokrenula postupak na osnovu fotografije koju je pribavila nezakonito, navode u Građanskom preokretu.

Glumac je potom uputio žalbu Ustavnom sudu, smatrajući da su mu presudom uskraćene ustavom zajamčene slobode misli, izražavanja i okupljanja, kao i pravo na zaštitu podataka o ličnosti.

Prekršajni sud u Zrenjaninu nije uvažio Vukovićev zahtev koji je izneo na ročištu, da u slučaju osude bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne, već je odredio da mu se kazna naplati prinudnim umanjenjem zarade.
 
"Ta odluka suda Vukoviću nije uručena, već je za nju saznao od poslodavca – Narodnog pozorišta 'Toša Jovanović' Zrenjanin, i to nakon isteka roka za prigovor. Zbog toga se juče ponovo obratio Prekršajnom sudu, zahtevajući da se izvršenje kazne odloži do odluke Ustavnog suda ili da mu se odredi zatvorska kazna", navodi se u saopštenju.
 
Nakon predaje zahteva na pisarnici suda, Miljan Vuković je rekao da je "spreman da zbog svojih uverenja ide na robiju, ali da ne želi da plati kaznu za navodni saobraćajni prekršaj".
 
"Nikome od nas koji smo te subote izašli na ulice nije bio cilj da ometamo saobraćaj već da iskažemo svoj stav, a to je bio jedini način da vlast shvati razmere našeg nezadovoljstva i da odustane od pogubnih zakonskih rešenja, što se zbog protesta i dogodilo", dodao je Vuković.
Nekoliko stotina građana je 4. decembra prošle godine blokiralo magistralni put Beograd - Zrenjanin, kod gradilišta fabrike Linglong, u okviru masovnih protesta širom Srbije, kojima se zahtevalo povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
 
"Policija koja je na protestu bila u civilnim odelima nije legitimisala prisutne, fotografisala ih je krišom, a zatim nekolicini njih poslala prekršajne naloge zbog navodnog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja", zaključuju u Građanskom preokretu.
  • Pravda za Miljana!

    02.11.2022 23:42
    „Građani koji trpe posledice treba jave na mejl adresu solidarnost@kreni-promeni.org, kako bi svima obezbedili adekvatnu pravnu zaštitu i advokate.“ („Kreni – Promeni: Pravna zaštita i refundiranje prekršajnih kazni progonjenim građanima“, list Danas, 29.11.2021.)
  • V5

    02.11.2022 16:44
    Podrška
    Čovek s kičmom. Nema ih dovoljno u smrdiji.
  • Grof Sekereshi

    02.11.2022 16:18
    Kad bi bilo kako se babi snilo bilo bi lepo ali sud moze da trazi blokadu plate koja mu se, gle, uplacuje na neki racun koji se moze blokirati dok ne namiri dug hteo glumac to ili ne. A neverovatna mi taj "protest" da se kao ide u zatvor umesto placanja novcane kazne, drugar je tako otisao na mesec dana na Klisu jer nije hteo da plati 50 hiljada dinara kazne, za tih 30 dana se naradio kao nikad u zivotu, ocistio je 10 staja u Sivcu a da pre toga u zivotu nije uzeo lopatu u ruke, posle toga mu u zivotu ne pada na pamet da to ponovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.