FOTO: Otvorena fabrika guma "Tojo tajer" u Inđiji

Japanska korporacija "Tojo tajer" otvorila je danas u Inđiji fabriku automobilskih guma.
U toj fabrici će se proizvoditi od pet miliona do 10 miliona guma premijum klase godišnje za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike.
Fabrika u Inđiji, u kojoj je zaposleno 560 radnika, prva je grinfild investicija Tojo tajera u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi, u kojoj će se proizvoditi brendovi "Toyo Tires" i "Nitto". To je i najveća japanska investicija u Srbiji do sada.
 
Predviđeno je da izvoz iz Inđije, kako je najavljeno na početku radova na gradnji fabrike u decembra 2020, bude na nivou od 240 miliona evra.
 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će to biti najbolja fabrika "Tojo tajer" u svetu i da su mu predstavnici kompanije potvrdili da žele da nastave da investiraju u Inđiji.
 
"Ovo je verovatno jedna od najboljih kompanija na svetu. Ovo menja Srbiju, menja nas. Meni je uvek najvažnije koliko se ljudi zaposli, drugi smatraju da je najvažnije da nema pritužbi, ali kao što vidite sve je ispunjeno i sve funkcioniše", rekao je Vučić.
 
On je dodao da je Vlada Srbije podržala subvencijom japansku investiciju i da očekuje da iz Srbije u svet odu najbolje gume.
 
Nova ekonomija je ranije pisala da će japanska kompanija Tojo tajers dobiti 637.455 kvadrata državnog zemljišta u Inđiji za izgradnju fabrike guma, vrednosti 352,8 miliona dinara (skoro tri miliona evra), kako je navedeno u odluci Komisije za kontrolu državne pomoći.
 
Vrednost zemljišta koje će biti otuđeno bez naknade Poreska uprava je procenila na 553 dinara po kvadratu, a da bi dobila ovaj vid državne pomoći, kompanija će morati da zaposli 523 radnika na neodređeno do 2023. godine.
 
To znači da je država Tojo tajersu namenila oko 5.700 evra nenovčane pomoći po zaposlenom.
 
Ukupno ulaganje investitora u materijalna i nematerijalna sredstva za ovaj investicioni projekat biće oko 364 miliona evra, a od toga najmanje 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.
 
Pored radnih mesta, investitor se obavezao da investiciju zadrži na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka projekta.
 
Ova japanska kompanija osnovana je 1945. godine u Osaki, a trenutno zapošljava oko 13.000 radnika širom sveta. Trenutno imaju sedam fabrika za proizvodnju guma i četiri za proizvodnju delova za automobile. Proizvodnja guma čini 85 odsto ukupne prodaje ove kompanije, u asortimanu su gume za putnička vozila, kamione i autobuse, između ostalih.
  • Bezimeni

    14.12.2022 17:23
    Prljavština Vojvodini
    Opet prljava industrija u Vojvodini.
    Hajde mnogo više sada dole u Srbiji, a nas ostavite na miru, ionako imamo pune kompozicije onkoloških pacijenata, super sistem režima da nas se likvidira.
  • zztop

    14.12.2022 14:13
    Ma nek je aco sretan , drugi se ionako ne pitaju...
  • NezavisniVojvodjanin

    14.12.2022 13:52
    Auu
    Prolazim često tuda, pa ta fabrika radi već skoro pola godine, ako ne i više. Nego šta beše sa onim ćatom što im pre dve tri nedelje nije izdao upotrebnu dozvolu zbog neke papirologije, bila ta vest kod vas. Nestao čovek, a taman pomislio kako će da se očeše o japance malo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina