Protest u Omoljici zbog smene direktora škole: "Nije šala, nije fora, ne damo našeg direktora"

Direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" u Omoljici Vladimir Ristić smenjen je iako je na konkursu dobio ubedljivu podršku Nastavničkog veća.

Kako piše N1, školom bi od sutra trebalo da rukovodi v.d. direktorka koju niko do sada nije upoznao, a sa takvom odlukom ne slažu se ni roditelji. Zato su u toku prepodneva u centru Omoljice organizovali protest.

"Nije šala, nije fora, ne damo našeg direktora" – tako glasi natpis na jednom transparentu koji se mogao videti na protestu.

Direktor Vladimir Ristić smenjen je posle dva mandata provedena na toj funkciji, bez obzira na ubedljivu podršku Nastavničkog veća.
 
"Izbor na legalno sprovedenom konkursu je odbijen u Pokrajinskom sekretarijatu i imenovan je novi vršilac dužnosti koji treba da preuzme školu od sutra. Obrazloženje Pokrajinskog sekretarijata je bilo da ne posedujem licencu za rad direktora, iako to, prema mišljenju Ministarstva prosvete nije eliminacioni uslov za izbor direktora, niti po zakonu. Mi ni ne znamo ko rukovodi školom, jer koleginica koja treba to da preuzme se nije pojavila na primopredaji u petak", kaže Vladimir Ristić.
 
Peticiju za ostanak direktora potpisalo je 1.700 meštana, koliko ih nije izašlo ni na izbore.
 
"Želimo da ostane uz nas i sa nama, jer se pokazalo prethodnih osam godina da je škola postigla neverovatno dobre rezultate, škola je druga kuća našoj deci i želimo da tako i ostane", kažu okupljeni za N1.
 
Ukoliko nijedna od nadležnih institucija ne bude reagovala na zahtev roditelja da se, umesto nametnutog v.d. direktora škole, na tu poziciju vrati direktor Vladimir Ristić, kažu da ce započeti štrajk i da decu neće slati u školu.
  • Srboljub

    30.01.2023 13:20
    Izbor direktora
    "Prosvetaru", Ministar prosvete je i na televiziji objasnio kako se biraju direktori škola (na predlog nastavničkog veća 50:2 i školskog odbora 6:0). Ništa sporno sem ona preostala tri člana školskog obora iz redova lokalne samouprave koji nisu ni došli na sednicu ali su po političkoj liniji sprečili imenovanje. Tako se pokazalo da je politika u ovom slučaju jača i od kolektiva i od školskog odbora i od gradjana Omoljice (preko 1700 potpisalo peticiju protiv ove odluke, više nego što je izašlo na izbore). U nedelju 29.01.2023 održan masovan protest roditelja i ostalih gradjana Omoljice, a danas većina roditelja nije poslala decu u školu. "Prosvetaru" siguran sam da si pogledao sve vesti na ovu temu, pa razmisli malo.
  • andrija

    30.01.2023 03:05
    Pa nista cudno...
    ovde moze pecenjar biti direktor EPS, doktorka fiz.medicine direktor virusologije Torlak, drzavne skole po potrebi popova verski objekti... vole to ovaj to narod sto bi rekao Sojic bog da nas vidi...sto nebi onda podoban kadar za direktora skole bio izabran...
    Primer vrtic u Pecincima znamo kako se zavrsilo sa nepodobnom decom roditelja.
  • Luka

    29.01.2023 19:43
    Prosvetar
    Dzaba strajk roditelja,ali Ministarstvo ili Pokrajinski sekretarijat donosi odluku po zakonu a ne Nastavnicko vece.Oni samo misljenje mogu da daju,koje Ministarstvo ili Pokrajinski sekretatrijat moze a i ne mora da uvazi. Drugo, direktor je vec za vreme prvog i drugog madata trebao da polozi za lisencu direktora,a to nije uradio,i to moze biti razlog za smenu. Svi argumenti su u rukama Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata,tako da dzaba strajk roditelja. Ne radi se tu o politickoj smeni u zabludi su roditelji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".