Pastor o pruzi Subotica - Segedin: Mađarska policija predložila da putnici izlaze iz voza za pregled

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je na pruzi Subotica - Segedin završena deonica u Srbiji, ali još nije završena mađarska deonica.
Pastor o pruzi Subotica - Segedin: Mađarska policija predložila da putnici izlaze iz voza za pregled
Foto: 021.rs
"Prema poslednjim informacijama koje imam, može se očekivati negde do kraja godine da se završi ova deonica i da tada na njoj krene i putnički saobraćaj između Subotice i Segedina za svega 40 minuta. Ali to će biti ukoliko rešimo pitanje pregleda putnih isprava", rekao je Pastor za subotički mađarski radio Panon TV.
On je naveo da je pre dve sedmice imao prilike da vidi predlog mađarskog Ministarstva unutrašnjih poslova koji je poslat Srbiji. Povodom tog predloga, Pastor kaže da je zamolio nadležne u Srbiji da ni u kom slučaju ne prihvate taj predlog.
"Zamolio sam ovdašnje donosioce odluka da ni u kom slučaju ne prihvate taj predlog. Zbog toga što stvaraju tako nedostojnu situaciju da za 40 minuta vožnje, putovanje može da traje i sat i po do dva, jer su pokušali da primene ili pokušavaju da primene ista ona tehnička rešenja koja su postojala proteklih godina", rekao je Pastor.
 
On je objasnio da to podrazumeva izlazak iz voza i stajanje u redu za pregled.
 
"Mislim da to ne sme da se dozvoli. To smo već prevazišli i ne verujem da iko zaslužuje da prolazi kroz takvo poniženje. Granična kontrola treba da se prilagodi izazovima života, očekivanja da ljudi dostojanstveno i normalno mogu da žive", rekao je Pastor.
 
On je objasnio da je problem u tome što mađarska strana primenjuje propise Evropske unije i Šengena, i u tom smislu treba shvatiti pravila.
 
"Ali želeo bih da istaknem da postoje i takva tehnička rešenja koja omogućavaju da se putne isprave, lična dokumenta očitaju i elektronski. To je moguće rešiti", kaže sagovornik Panon RTV-a.
 
Do kraja 2024. biće završena ova deonica do mađarske granice.
 
"U ovom trenutku ne znam precizno kojim tempom će se odvijati izgradnja pruge u Mađarskoj, ali je velika verovatnoća da na mađarskoj strani neće biti završeno do kraja 2024. godine", kazao je on.
Sa naše tačke glediša, ističe, važno je da mi možemo bar tada, 2024. godine, putovati u unutrašnjem saobraćaju između Subotice i Novog Sada, Subotice i Beograda.
 
"To znači da ćemo prema sadašnjim tehničkim i planskim mogućnostima iz Subotice do Beograda stizati za sat i pet minuta. Mislim da su to neverovatne mogućnosti, koje otvaraju potpuno novu perspektivu sa stanovišta odvijanja života, pokretljivosti, dostupnosti, iz ugla privrede, i zbog toga su važna ova ulaganja", rekao je Ištvan Pastor.
 
On je, takođe, dodao da to isto znači da će nekoliko meseci biti otežan život i kretanje u Subotici zbog zatvaranja nekoliko saobraćajnica i nadvožnjaka i podvožnjaka.
 
"To je kao kada renovirate stan. Neprijatno je, preokrene život, ali kada je gotovo, onda je za dugo vremena sve u redu i može se uživati u tome, rekao je Pastor", preneo je Panon TV.
 
 
 

Teme

pruga
  • Maja

    01.02.2023 14:20
    Haha,ako bude pregledanje pasoša kao za automobilski saobracaj biće Subotica Segedin 3 sata.Horgos je postao neupotrebljiv granicni prelaz.E sad je pitanje je zasto rade to sto rade….
  • Pera Doroslovacki

    01.02.2023 13:25
    3N
    To je zadnja investicija u vojvodini.I ovako se sve gasi !!!
  • sasa

    31.01.2023 20:07
    šinobus
    aj što izlaze al što idu 40 minuta vozom .To je vreme da može biciklom da se dođe između 2 grada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".