Meštani Bavaništa nastavljaju odbranu šume, najavljen protest

Meštani Bavaništa nastavljaju proteste protiv seče hrastove šume.
Meštani Bavaništa nastavljaju odbranu šume, najavljen protest
Foto: 021.rs

Mreža organizacija "Pošumimo vojvodinu" pruža punu podršku meštanima sela u opštini Kovin koji se mesecima unazad bore za očuvanje svoje viševekovne šume. 

Njihov zahtev je da se šuma izuzme iz stečajne mase DPP "Lune Milovanović" i da ostane u državnom vlasništvu , u kome je oduvek bila. 

"Aktivisti iz Bavaništa su zakazali miran protest za sredu, 1. mart, ispred Opštine Kovin, rešeni da istraju u svojoj borbi i ukažu široj javnosti na probleme i neregularnosti koje se dešavaju", navodi se u saopštenju "Pošumimo Vojvodinu".
 
Kako se navodi, prvi pisani tragovi o Bavaništanskoj šumi datiraju iz 16. veka, kada je u njoj sagrađen manastir koji i danas postoji. 
 
Šuma i šumsko zemljište se prostire na 42 hektara, od čega je 11 vlasništvo manastira, a 32 dato na korišćenje DPP "Lune Milovanović".
 
"Problemi su nastali septembra prošle godine, kada su meštani Bavaništa primetili i alarmirali nadležne institucije da se šuma seče. Po izlasku Pokrajinskog inspektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Jedinice MUP-a RS za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, seča je zaustavljena i podnete su krivične prijave protiv počinioca", objašnjava se u saopštenju. 
 
Do izlaska nadležnih, aktivisti su se organizovali i 24 sata čuvali šumu. Šteta koja je naneta se procenjuje na više stotina hiljada evra, pošto su posečena staba hrasta lužnjaka starosti od 120 do više od 200 godina i nešto jasena. 
 
"Preduzeće koje je seklo zdrava, izuzetno vredna stabla, je imalo sklopljen ugovor o sanitarnoj seči šume, što podrazumeva održavanje, a ne eksploataciju prostora", naglašava se.
Početkom februara ove godine je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila "prodaju šumskog zemljišta sa pripadajućom drvnom masom, vlasništvo DPP 'Lune Milovanović' u stečaju iz Bavaništa".
 
Po rečima meštana Bavaništa, šuma nije vlasništvo pomenutog preduzeća i o tome ne postoje pisani tragovi. 
 
Kako je ono postalo "vlasnik" ostaje nepoznanica. 
 
"Bavaništanska šuma se mora očuvati, ne samo zbog ekološke funkcije, kao stanište zaštićenih vrsta, već i kao odbrana od košave i prostor koji čuva basen vode iz koga se napaja Bavanište. Smatramo da je ovo još jedan u nizu primera gde se građani ne obaveštavaju, pitaju i ne odlučuju u donošenju odluka esencijalno važnih za opstanak njihovih zajednica", zaključuje Mreža "Pošumimo Vojvodinu".
 
Najavljeni protest održaće se u sredu, u 11 časova, a neformalna grupa građana koja ga organizuje pozvala je sve svoje sugrađane da ih podrže. 
  • Žedni Zrenjaninac

    01.03.2023 20:35
    Vama bitangama
    Botovi, vi koji ste antiprotivni da neko ima zdravu vodu za piće, čist vazduh i neukaljanu prirodu želim da imate sve protiv čega ste. Ako razumete.
  • Žedni Zrenjaninac

    28.02.2023 20:56
    Podrška meštanima. Mi nemamo vodu već 20 godina, a vi ne dozvolite da vas profiteri ostave bez te predivne šume, zdravog vazduha i vode.
  • Kalimerka

    28.02.2023 20:15
    Drvo je život
    Podrška iz Deliblata ❤️

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".