FOTO, VIDEO: Posečene topole u Železničkom parku, pogledajte kako sada izgleda

Nekoliko građana obratilo se redakciji 021.rs sa pitanjem o tome šta se dešava u Železničkom parku i zbog čega se seče drveće.
FOTO, VIDEO: Posečene topole u Železničkom parku, pogledajte kako sada izgleda
Foto: 021.rs
Već smo pisali o planu da se poseče pedesetak stabala topole. Veći deo njih već je posečen, a deo parka koji je ostao bez topola prostire se na nekoliko stotina metara. 
Na tom prostoru sada su zasađene mladice.
Reporteri 021.rs u petak su zatekli nekoliko radnika JKP "Gradsko zelenilo" sa bagerom i drugom mehanizacijom koji su uglavnom radili na uklanjanju preostalih panjeva.
 
 
Topole u Železničkom parku su orezane pre nekoliko godina, a deo njih je sada posečen. 
 
 
Iz "Zelenila" su za 021.rs saopštili da je seča urađena na osnovu ekspertize Naučnog instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine, koji je utvrdio da su topole u Železničkom parku zahvaćene odmaklim, dugotrajnim procesom truljenja.
Navedeno je i da će umesto posečenih topola biti zasađeno novo drveće. U ovom preduzeću su rekli da je posađeno 50 novih sadnica i da će do kraja godine biće posađeno još 50.
 
Dodajmo i da su ekološke organizacije pre osam godina protestovale kada su se orezivale grane, upozoravajući da će tako doći do uništavanja stabala. 
  • Vlada

    05.02.2023 22:20
    @Bobiano palmatum

    Isto kao što mnogi od vas očigledno ne znaju kako funkcioniše anti-sistem koji ovde imamo i da novac uopše nije osnovna prepreka zelenoj travi u avgustu. Evo grad je prošle godine dao ogromne pare za sisteme zalivanja u najvećim parkovima, pa smo opet imali spaljene travnake zato što ih lenštine iz Gradskog zelenila nisu uključivali do kraja jula kako ne bi morali da kose travu po vrućini. Dokle god se radnici gradskih službi ponašaju kao pijani nadničari koji za siću otaljavaju posao komšiji kojeg ne vole, situacija će biti ovakva.
  • Bobiano palmatum

    05.02.2023 13:52
    Zaposleni u zelenilu
    Dame i gospodo, problem sa orezivanjem i sečom stabala po gradu je veliki problem koji je rešiv samo uz pomoć stručnih i kvalifikovanih ljudi. Gradsko zelenilo nema više kadar koji može da održava zelene površine raznih namena, a uz to postoje i građani koji ne znaju kako funkcioniše sistem i koliko Grad mora novca da izdvoji da bi trava bila zelena u avgustu i drvoredi zdravi i čitavi. Kompleksan problem koji se rešava postepeno i sistemski.
    Topolama nije mesto u parku jer su krhke i lomljive posebno kada je vlažno vreme, a na raspolaganju ima preko 20 drvenastih vrsta koje bi mogle da ostanu u ovim aridnim uslovima, sa manjom brigom oko njih, jer nema ko, a i sa manje novca bi mogla ta stabla da se zaštite od štetočina. Grad nema adekvatnu saradnju sa Univerzitetom u Novom Sadu, tačnije ima samo sa onim podobnim, stranačkim poltronima koji vrlo rado za novac rade po želji nekog, a ne po želji struke i nauke.
  • Slobodan

    04.02.2023 19:41
    Zasadite hrastove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti