FOTO: "Zelenilo" poseklo topole u Železničkom parku, biće zasađeno novo drveće

Radnici "Gradskog zelenila" posekli su nekoliko topola u Železničkom parku.

Ovo drveće je pre osam godina bilo orezano.

Kako kažu u JKP "Gradsko zelenilo" za 021.rs, seča je urađena na osnovu ekspertize Naučnog instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine, kojim je uvrđeno da su topole u Železničkom parku, zahvaćene odmaklim, dugotrajnim procesom truljenja.
Objašnjavaju da stabla moraju da se uklone, kako ne bi ugrozila prolaznike i građane koji u Železničkom parku istrčavaju i šetaju svoje kućne ljubimce.
 
"Stabla su, kako su, uz pomoć rezistografa, utvrdili stručnjaci Instituta, potpuno trula. Trulež je u potpunosti zahvatila stabla od korena do vrha krošnje, i ona predstavljaju ozbiljnu opasnost po građane. Kako je reč o stablima starim preko 60 godina, proces truljenja utvrđen je još pre osam godina, ali su one orezane. Orezivanjem im je produžen život, jer su nove, mlade grane, koje su izrasle nakon orezivanja smanjile opasnost od lomova pri udaru vetra, i smanjile ukupnu masu i veličnu krošnje, čime je sprečena mogućnost čupanja stabla iz korena pri jačem udaru vetra, ili jačem nevremenu", kažu u "Zelenilu".
 
 
Iz ovog komunalnog preduzeća dodaju da je u okviru zaštitnih mera i unapređenja zelenila, u Železničkom parku pre mesec dana posađeno 50 novih sadnica stabala, a do kraja godine biće posađeno još 50.

Podsetimo da su radnici "Zelenila" pre nekoliko dana posekli i nekoliko topola na kraju Limana IV iz istog razloga, trulenja, nakon nalaza Instituta. 

  • dejA

    01.02.2023 08:35
    ok
    Ocekivano...naravno sto je trulo ili zastarelo da treba da se zameni. Po komentarima, nama novosadjanima ( ne svima) sve smeta sto uradi grad....znaci sve moj do moga...
  • @Samuraj Jack

    31.01.2023 22:53
    Seppuku
    Samuraj Jack
    31.01.2023 • 19:16
    Diletanti stop
    Ta stabla su trebala biti odavno posečena. Svako stablo ima svoj vek trajanja. Topole se gaje oko Max 40 godina. Kada neko pogine i napravi se neka šteta ona svi drvlje i kamenje na zelenilo. Postalo je nemoguće raditi od "zabrinutih "gradjana. Oni ne snose nikakvu ogovornost, samo kritikuju. To je najlakše. Ne branim Zelenilo, ali pustite ljude da rade. Drvo da bi bilo veliko prvo mora biti malo. Treba mu vremena. Rekonstrukcija parka je odavno planirana ali se bojali reakcije gradjana. Sada više nema kuda sem da postave table da u park ulazite na svoju odgovornost.
    Trazite projekat obnove parka da vidite i koje su vrste planirane.
    Limanski park je podignut na refulisano pesku i tu sem topola posadjenih dubokom sadnjom ništa drugo neće rasti. Može ali mora da ima sistem zalivanja i takav koji radi.

    Oh, kolika strucna beseda... ali ako smem da primetim, ovo nije Limanski park.
  • Peroo

    31.01.2023 19:34
    Slikaju jedno trulo stablo i poseku sva ostala. Kao ono na stazi sto je bilo pored igralista. Ogromno i nije bilo trulo,sto se moglo videti kada su sekli. Ali gospoda ne mogu da prodju kolima tuda pa im smetalo. Tako je to kada imas nesposobne,stranacke stakore sa cudnim naglascima na funkcijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti