Slučaj ubistva devojčice u Vršcu: Uprkos prijavi nasilja u porodici, dete nije tretirano kao žrtva

Zaštitnik građana utvrdio je propuste u radu nadležnih organa,pre svih Centra za socijalni rad Vršac, u slučaju ubistva dvogodišnje devojčice, koje se dogodilo 4. oktobra prošle godine u Vršcu.
Slučaj ubistva devojčice u Vršcu: Uprkos prijavi nasilja u porodici, dete nije tretirano kao žrtva
Foto: Pixabay
Kako je saopštio Zaštitnik građana, Centar za socijalni rad Vršac dvogodišnje dete koje je otac M. B. udavio u svom stanu nije tretirao kao žrtvu nasilja u porodici, na šta je bio obavezan po nalogu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja iz 2019. godine, usled čega je izostalo planiranje i preduzimanje mera zaštite deteta od nasilja u porodici.
Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloletno dete a potom izvršio samoubistvo, početkom oktobra 2022. godine pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, sa zahtevom da izvrši nadzor nad stručnim radom CSR Vršac, i Ministarstva unutrašnjih poslova.
Tokom kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da su nadležni organi nakon prijave majke za nasilje u porodici, procenili visok rizik od ponavljanja nasilja i izradili plan mera zaštite majke ali da dete, koje je prisustvovalo porodičnom nasilju, nisu prepoznali i tretirali kao žrtvu nasilja
 
U izveštaju dostavljenom Zaštitniku građana, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova navodi da je nakon izvršenog nadzora nad radom CSR Vršac konstatovao da je centar načinio više propusta u radu, pre svega jer je sačinio plan zaštite od nasilja za majku ali ne i za dete, kao potencijalne žrtve nasilja, usled čega nisu procenjeni rizici po bezbednost i sigurnost deteta.
 
Pokrajinski sekretarijat dalje navodi da po nalogu Ministarstva za rad od 21. februara 2019. godine, datom direktorima centara za socijalni rad na teritoriji Srbije, stručnjaci centara u radu na zaštiti od nasilja u porodici treba da decu koja prisustvuju porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja.
 
Zaštitnika građana Pokrajinski sekretarijat je obavestio da je zbog utvrđenih propusta Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu podneo krivičnu prijavu protiv odgovornog lica CSR Vršac i zaposlenih u tom organu, da je sredinom oktobra 2022. godine Skupštini grada Vršca podneo inicijativu za razrešenje vršioca dužnosti direktorke CSR Vršac i da je zbog učinjenih propusta od direktorke centra tražio da utvrdi odgovornosti zaposlenih.
 
Međutim, Zaštitnik građana je utvrdio i da je Pokrajinski sekretarijat napravio propust jer, nakon utvrđivanja nedostataka u radu CSR Vršac, nije naložio rukovodiocu centra da stručni radnici u budućem radu postupaju po nalogu resornog ministarstva i da decu koja su prisustvovala porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja.
 
Zaštitnik građana je, dalje, iz izjašnjenja MUP-a utvrdio da je majka protiv oca u aprilu 2022. godine vršačkoj policiji podnela prijavu za nasilje u porodici, da su ocu istog dana izrečene mere udaljenja iz stana i zabrana prilaska majci, kao i da je dva meseca kasnije Osnovni sud u Vršcu doneo presudu kojom je ocu zabranjen prilazak majci i dalje uznemiravanje i kontaktiranje sa majkom na godinu dana.
 
Preporuke i zahtevi
 
Zbog toga, Zaštitnik građana traži da nadležni organi preduzmu aktivnosti za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojima bi se propisalo da je dete žrtva nasilja uvek kada prisustvuje porodičnom nasilju nad članom porodice ili bliskom osobom.
 
Zaštitnik građana dalje traži od direktora CSR Vršac da preduzme sve mere da stručni radnici u budućem radu postupaju u skladu sa nalogom Ministarstva za rad, i da decu koja prisustvuju porodičnom ili partnerskom nasilju uvek i bez izuzetka tretiraju kao žrtve nasilja i u skladu s tim planiraju i preduzimaju mere usmerene na zaštitu deteta. 
 
Takođe, Zaštitnik građana traži od MUP i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom obezbede kontinuirane edukacije zaposlenih koji postupaju u slučajevima nasilja u porodici i koji su članovi grupa za koordinaciju i saradnju pri osnovnim javnim tužilaštvima, radi sticanja znanja vezanih za procenu rizika od nasilja, prevenciju, suzbijanje i zaštitu od nasilja u porodici a posebno od zlostavljanja i zanemarivanja dece kao žrtava nasilja.
 
Prijavi nasilje:
 
Policija: 192
 
Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu: 0800-10-10-10, besplatan poziv radnim danima od 10 do 20h
 
Sigurna ženska kuća Novi Sad, CSR: 021/6465746, svakog dana od 00 do 24h
 
Novi Sad "Iz kruga Vojvodina": 021/447-040, 066/447-040, 0800-10-10-10 radnim danima 09 - 16h
 
Autonomni ženski centar – SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja: 0800 100 007, od 10 do 20h
Prijava nasilja u porodici (MUP): 0800-100-600
 
Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom: 2645-328, radnim danom od 10 do 20h
 
SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja: 3626-006, od 14 do 18h
 
SOS Dečja linija "Broj za problem tvoj": 0800-123456, besplatni i poverljivi pozivi (0-24h)
  • Bilo kada

    12.03.2023 10:33
    @Kada
    Ti bi sigurno imao muda da prijavis, das izjavu Mupu, tuzilastvu, na sudu?
    Sumnjam.
  • Kada

    12.03.2023 09:12
    Zakon treba da
    Bude takav da onaj ko prikriva i ne reaguje na nasilje nad decom u porodici, bude tretiran kao saučesnik u ubistvu i osudjen na minimum 20 godina teskog zatvora. Međutim, kod nas je to deo folklora, ne obracati pažnju, ogovarati, ali ne stati na stranu žrtve, snimati, a ne pomoći,...nastavite sami. Loši smo, zatvori bi bili mali za to koliko smo loši

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina