Pozorišni festival u Bačkoj Palanci podržao proteste, pa ostao bez obećanog novca od opštine

Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade vlast u Bačkoj Palanci uskratila je sredstva za organizaciju.
Pozorišni festival u Bačkoj Palanci podržao proteste, pa ostao bez obećanog novca od opštine
Foto: 021.rs (ilustracija)
Ova pozorišna manifestacija bi trebalo, 29. put po redu, da se održi od 24. do 27. avgusta, pod sloganom "Na litici".
Kako piše Danas, ovo je prvi put u skoro 30 godina trajanja FEP-a da opština Bačka Palanka neće podržati ovaj festival.
Razlog je što je FEP nakon smrti dečaka i njegovog dede od strujnog udara u ovom mestu izdao saopštenje u kom izražava podršku građanima koji se bore za pravdu, "a pre svega deci koja se bore za bezbedniju budućnost".
 
Rediteljka i direktorka FEP-a Sonja Petrović kaže da iz opštine nisu odgovarali ništa o obećanim sredstvima, te je pokušala da sazna kada će se to desiti i u kakvom su statusu njihovi zahtevi, a dobila je informaciju iz nezvaničnih izvora da predsednik opštine Branislav Šušnica ne pristaje da potpiše dokument o prenosu sredstava.
 
Kao razlog navedena je podrška protestima, a dodaje i da su organizatori festivala verovatno i viđeni na protestima građana u ovom mestu, kojim prisustvovali kao pojedinci.
 
"Već smo pretrpeli napade na društvenim mrežama od strane tzv. botova ili novoosnovanih lažnih profila koji su vređali i Festival i nas lično, tako da smo shvatili da smo već targetirani", navodi ona. 
 
Dodaje da iako se čini da je suma od 200.000 dinara koju je FEP očekivao od opštine simbolična, organizaciji puno znači.
 
"Ova situacija nam komplikuje organizaciju jer smo te novce predvideli kao deo budžeta i sve ugovore sa pozorištima već potpisali. Nije nam komotno, ali smo sigurni da će festival biti odličan jer se već javljaju građani i kompanije koji žele da pomognu i nadomeste finansijski iznos. Kapacitete smo svakako smanjili zbog oluje koja nam je onemogućila da radimo predstave u nekim prostorima koje smo planirali, a koji su sada neuslovni", rekla je Petrović.
Ona dodaje da bi zbog saradnje sa ambasadama Australije i Španije, kao i Italijanskim institutom u Beogradu, na FEP trebalo da dođu i ambasadori, a sada se nalaze u dodatnom problemu.
 
"Kako opština više ne sarađuje i ne podržava festival, neće imati ko da ih dočeka od zvaničnika u Bačkoj Palanci, što je velika sramota", ističe Petrović.
 
Na repertoaru festivala će i ove godine biti predstave iz celog sveta, od Australije i Španije do Italije. Festival svake godine dnevno okupi više od 1.500 dece i mladih, na festivalu volontira više od 100 srednjoškolaca, a u akcijama reciklaže sakupi se više od tone otpada.
  • Hor

    23.08.2023 20:58
    @Fico pa valjda znas kako to ide sa glasanjem....
    Ko da mi svi glasamo za njih..
    Puno se ljudi odselilo iz bp, vise licimo na gerontoliski centar.
  • Fića

    23.08.2023 16:33
    Pozorište u BP
    Pa, Vi iz BP i dalje na Izborima zaokružujte pogrešne...!
    A i u "ostacima" od Srbije, veži slično...!!!
  • Razum

    23.08.2023 09:24
    Harac
    Harac, dajte, harac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina