FOTO: Uništen natpis na ulazu u Suboticu sa imenom grada na mađarskom jeziku

Tokom noći vandali su uništili svetleći natpis na mađarskom sa imenom grada Subotice, koji se nalazi na ulazu u ovaj grad, saopštio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.
On je na svom Fejsbuk profilu naveo da je to "poruka upućena predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću", ističući i da ih "posledice ovog čina više bole".
"Vandalizmu se mora stati na put bez obzira od koga dolazi. Nadam se da predsednik Vučić razume njemu upućenu poruku počinilaca i da njegov odgovor neće izostati", naveo je Pastor.
On je poručio da će učiniti sve da natpisi Subotice ponovo sijaju, kao i da počinioce sustigne zaslužena kazna. 
 
"A mi, sa naše strane, ostajemo tu gde jesmo, ne idemo nigde", naveo je Pastor.
 
LSV: Posledica nacionalističkih politika koje promovišu SNS i SVM
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zatražila je od gradskih vlasti u Subotici da pod hitno saniraju štetu koja je počinjena na natpisima dobrodošlice na mađarskom jeziku.
 
Šteta je načinjena na Paliću, te u Kelebiji i samom gradu Subotici, naveo je Robert Damjanović Čokić, predsednik subotičkog odbora LSV-Vojvođani i odbornik u Skupštini grada.
 
Ocenio je da je "jasno da je to posledica nacionalističkih politika koje promovišu Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara".
 
"Politika koja se bazira na promociji šovinističkog narativa nekakvog Baje Malog Knindže za posledicu ima ovakva dela. Subotica je grad svih njenih građana i ne sme biti poligon za nacionalizam i šovinizam", naveo je Damjanović Čokić.
 
Zatražio je od gradonačelnika Stevana Bakića i predsednika Skupštine grada Balinta Pastora da, prilikom otklanjanja štete, "ovog puta ispoštuju Statut grada Subotice i natpise dobrodošlice istaknu i na ostala dva jezika koji su u službenoj upotrebi u Subotici, odnosno i na hrvatskom i bunjevačkom jeziku".
Na ulazu u Suboticu je krajem juna postavljen svetleći natpis sa imenom ovog grada na mađarskom "Szabadka", pored natpisa na ćirilici i latinici.
 
Veliki natpis je postavljen u crvenoj, beloj i zelenoj boji, a reč je o bojama koje se nalaze i na mađarskoj zastavi.
 
Natpis "Subotica" postavljen je na severnom izlazu na auto-put, na Paliću, gde od ranije već postoje natpisi sa imenom grada na latinici i ćirilici izrađeni u bojama srpske zastave, odnosno crvenoj, plavoj i beloj boji.
  • Ajme Nama

    04.09.2023 11:48
    Natpis na mađarskom jeziku šalje jednu poruku, koju podržavam, istorijsku činjenicu, suživot i toleranciju i naravno da treba. A natpis u bojama mađarske zastave šalje drugu poruku i ne sme da bude. Zanimljivo, desničari primitivci su destruktivni mrzitelji, a ližu se sa Orbanom koji maše kartom velike Mađarske, u vladi drži bistu Hortija itd.
  • Jarvis

    03.09.2023 21:08
    Prokleta je srbija. Eto. Šta će reći dobri Orban?
  • Dragan

    03.09.2023 21:08
    Nemam ništa protiv da natpis bude na mađarskom, ali ne u bojama mađarske zastave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina