FOTO: Spomenik patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću otkriven u Ruskom Selu

Spomenik patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću otkriven je u Ruskom Selu.
Spomenik su na svečanosti otkrili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, episkop banatski Nikanor i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.
Selaković je rekao da otkrivanje spomenika patrijahu Arseniju III Čarnojeviću nosi veliku simboliku u odnosu na stradanja i nevolje Srba iz perioda sa kraja 17. veka, kada je kao patrijah stao na čelo seobe sopstvenog naroda u težnji za spasenjem od nevolje i sigurne smrti. 
"U teškim vremenima najvažniji zadatak svakog od nas, ko se nalazi na odgovornoj funkciji, počev od čelnika lokanih samouprava pa do samog vrha države, na čelu sa predsednikom Vučićem, jeste da čuvamo slobodu, nezavisnost i iznad svega naš narod", naglasio je Selaković.
 
 
U okviru ceremonije otkrivanja spomenika ujedno je obeleženo i 120. godina od osnivanja Udruženja srpskih ratnih dobrovoljaca od 1912-1918, koje je najstarije boračko udruženje na teritoriji Srbije.
 
Osvećenje i otkrivanje spomenika održano je u porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice uz prisustvo sveštenstva, pripadnika borčkih udruženja i građana Kikinde.
  • goja

    10.09.2023 13:54
    grobnica
    u Ruskom Selu postoji grobnica Čarnojevića gde su sahranjeni preci Arsenija trećeg njih sedam od hiljadu osamstočetrdesete pa nadalje.
  • Зорица

    10.09.2023 11:26
    Па што не одоше у СентАндреју у Хунгарију да тамо открију споменик,сви Срби прекрштени ретко ко зна матерњи језик ни школе на Српском шта има Руско Село са сеобом није дотле стигао има Арсеније да се преврне у гробу битно је да се троше паре на ништа
  • N

    10.09.2023 08:37
    N
    Arsenija III vidim kao Istorijsku licnost koja je sa Narodom pobegla sa Kosova i zauvek izgubila svoju maticnu Zemlju i bilo kakva prava na istu sto se pokazalo krajem 20 Veka! Naselivsi Severnu provinciju Austrougarskog Carstva Srbi su do 1920 godine bili gradjani treceg reda! Nakon pobede Saveznika i velikim zrtvama Srba od kojih se nikada nismo oporavili dobivsi ogromne novce i benificije kao neku nagradu od SAD Francuske i UK Srbi pocinju prisilnu Seobu starosedeoca danasnje Vojvodina! To se cinilo otkupom nekretnina po NS SU ZR RU KI…uz ceste pretnje itd! E sada je doslo vreme Iseljenja jer pravi vlasnici otkupljuju svoju Zemlju Sistematski i time bice vracena neka Pravda koja je pocinjena od strane Srba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina