Novosadska firma u Zrenjaninu gradi fabriku za proizvodnju inovativnog ekološkog lepka

Novosadska firma "Ecoglobal BTD" podnela je zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje fabrike za ekstrudiranje skrobova u Zrenjaninu.
Novosadska firma u Zrenjaninu gradi fabriku za proizvodnju inovativnog ekološkog lepka
Foto: Pixabay

Ovo je objavio Odsek za zaštitu i unapređivanje životne sredine Odeljenja za privredu Gradske uprave Zrenjanin.

Reč je o pogonima za proizvodnju modifikovanih ekstrudiranih skrobova za tehničku primenu u proizvodnji gips ploča, papirnoj industriji i za razna briketiranja kao vezivno sredstvo, piše Zrenjaninski.com.
Predviđeno je da kapacitet proizvodnih pogona u Zrenjaninu, koji bi bili izgrađeni u ulici Šećeranski drum bb, budu 13 tona na dan.
 
Kako je navedeno na sajtu nosioca projekta, "Ecoglobal BTD" je porodična kompanija osnovana 2020. godine sa željom da spoji iskustvo i novu pozitivnu energiju na globalnom tržištu. 
 
Firma se bavi proizvodnjom modifikata različitih tipova skrobova i razvila je inovativni proizvod Ecostarch K, tehnološko rešenje za gipsane ploče koje će zameniti njihov dosadašnji način izrade na ekološki prihvatljiv način.
 
"Sadašnja standardna proizvodnja gipsanih ploča, koja se u velikim količinama koristi kao osnovni materijal u izgradnji stambenih i poslovnih objekata u kojima borave ljudi, sadrži hemijske reagense koji mogu biti štetni po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Cilj ovog inovativnog rešenja je da se minimizira rizik od štetnog dejstva građevinskih materijala i obezbedi zdravo okruženje za svakodnevni život ljudi", navode u kompaniji.

Dodaju da je za proizvod "Ecostarch K" kompanija dobila nagradu za ekološku inovaciju u 2020. godini od strane Svetske banke i Fonda za inovacione delatnosti Republike Srbije u konkurenciji više od 600 projekata.

  • Milica

    13.10.2023 23:17
    Hehe
    Let's save the glue by sniffing it
  • Pera

    12.10.2023 14:17
    inovativan?
    Hoce ga praviti od gradske vode?
  • SG

    11.10.2023 10:15
    Sad ce klinci da duvaju ekoloski lepak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina