U Šidu zastrašuju roditelje čija deca koriste udžbenike Fondacije Alek Kavčić

Vojvođanski odbor stranke Zajedno osudio je dopis direktora Osnovne škole "Sremski front" u Šidu, u kom se navodi da roditelji moraju da koriste udžbenike izdavača Logos, a ne Fondacije Alek Kavčić.
U Šidu zastrašuju roditelje čija deca koriste udžbenike Fondacije Alek Kavčić
Foto: 021.rs
U dopisu se navodi da je učiteljica drugog razreda ove škole u obavezi da hitno sazove sastanak i obavesti roditelje šesnaestoro dece koja koriste udžbenike Fondacije Alek Kavčić da moraju da ih zamene u roku od dve nedelje.

U suprotnom, sledi joj disciplinski postupak zbog nepoštovanja Odluke Nastavničkog veća.
Takođe, ukoliko roditelji ne zamene udžbenike, navodi se da deca "neće moći da ispune osnovne obaveze prema nastavnom planu i programu, te će se obzirom na tu činjenicu i ocenjivati".

Dodaje se da će škola morati da se obrati Centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji "nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta".
Iz stranke Zajedno navode da ovo predstavlja pokušaj zastrašivanja roditelja koji koriste udžbenike Fondacije Alek Kavčić.
 
"Važno je naglasiti da je ovo odeljenje i prošle školske godine koristilo udžbenike Fondacije Alek Kavčić, dok bi po kompleti novih knjiga Logos-a morali da izdvoje oko 12.000 dinara", navode iz ove stranke.
 
Dodaju da je ovakvo ponašanje "apsurdno i nedopustivo".
 
"Znanje nije i ne sme biti roba kojom će da se trguje. Zahtevamo od opštine Šid, ali i svih drugih gradova i opština u Vojvodini i Srbiji da obezbede deci besplatne udžbenike jer obrazovanje naših najmlađih mora sa bude kvalitetno, širokodostupno i besplatno", ističu iz Zajedno.

Apeluju na "šidske naprednjake da pod hitno obustave progon učiteljica i roditelja čija deca koriste jeftinije udžbenike jer neće dozvoliti dalje maltretiranje ovih ljudi".

Komentari 32

  • Kaca Telep

    24.10.2023 10:30
    MAFIJA protiv Alek Kavcic fondacije!
    trebalo bi i ovu temu obuhvatiti zahtevima "protiv nasilja"
  • Инспектор Вишекруна

    23.10.2023 09:11
    @Jeca
    Извините што пишем опет али накнадно сам приметио да сте намерно или ненамерно написали неистину.
    Казна коју наводите се односи на употребу уџбеника и приручника који нису у каталогу (у преводу нису одобрени од стране министарства). Сви уџбеници и приручници које нуди Фондација Алек Кавчић су у каталогу.
  • Инспектор Вишекруна

    23.10.2023 08:19
    @Jeca
    А где у закону пише да ученици МОРАЈУ имати уџбеник који наставничко веће одреди?
    Где су прописане казне за родитеље чија деца имају други уџбеник?
    Где је прописана надлежност ЦСР у случају да дете има други уџбеник?
    ЗАКОН О УЏБЕНИЦИМА Казнене одредбе
    ("Сл. гласник РС", бр. 27/2018) чланови 43-45.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina