Peticiju da deca idu u školu četiri dana nedeljno podržalo više od 45.000 ljudi

Na sajtu "Change.org" je pokrenuta peticija o smanjenju školske nastave u Srbiji na četiri školska dana.

Potpisnici peticije su naveli različite razloge zbog kojih su podržali ovaj predlog. Ovu peticiju dosad je potpisalo više od 45.000 građana, a ona je potkrepljena argumentom da deca imaju samo dva slobodna dana, koja moraju koristiti kako bi se pripremala za školu, uradila domaći i naučila potrebno gradivo. 

"Škola bi trebalo da traje četiri dana nedeljno da bi, pored obaveza za školu, imala vremena i za druge aktivnosti. Ova dva dana odmora đaci moraju iskoristiti za učenje za kontrolne i odgovaranja, kao i za domaći rad. Da bi imali vremena da se posvete i drugim stvarima, trebalo bi uvesti četiri dana školovanja nedeljno. Nadam se da će se i drugi složiti", piše u opisu ove peticije na pomenutom sajtu, prenosi Mondo.

Mnogobrojni komentari ispod peticije su osvanuli. Uglavnom đaci navode da previše vremena provode u školi da zbog toga nemaju vremena za druge aktivnosti.
 
"'Nisam robot, imam i ja dušu'; 'Duže smo u školi nego kod kuće'; 'Zbog samo dva dana odmora ne mogu da se posvetim drugim obavezama osim škole i moram da učim i preko noći da bih sve postigla'; 'Da bismo mogli više vremena da provodimo sa prijateljima'; 'Da imam više vremena za druge stvari islobodne aktivnosti'", neku su od komentara.
  • Julija

    10.10.2023 01:24
    Skracenje skolske nedelje
    Postovani, deca su zaista preopterecena. Isuvise bespotrebnih radnih sveski,torbe su im preteske. I mi smo bili djaci i sve to ucili sa mnogo manje knjiga i opet imamo znanje! Roditelji rade po ceo dan, sve se svodi na odvezi,dovezi,uci sa njima... Deca nemaju vremena za igru,druzenje,nemaju detinjstvo,zalosno! Ako stignu sat vremena da se druze tokom vikenda, to im je premija zbog skolskih obaveza. A da ne govorim o tome sto jedna od novosadskih skola ima i predcas kada idu u prepodnevnu smenu. Nastava im pocinje u 06:30h. To je pre mnogih pocetaka radnog vremena. Kada dodju kuci nisu nizasta. Uzas i katastrofa! I ja se pridruzujem peticiji da deca treba da pohadjaju 4 dana skolu!!!
  • Anja Marjanovic

    07.10.2023 13:04
    umor
    Umorna sam više od obaveza. Ustajem u 6:00 dodjem kući u 23h. Strašno. Nemam vremena za sebe. Sa muzičkom školom i osnovnom,svaki dan imam po 10-12 casova. Svaki dan idi iz kuće u 9, a u 11 se vrati. Nemam vremena za društvo,da uživam ,da se opustim...Kažu da je škola mesto za uživanje. Moje uživanje je kada mi kažu da memam poslednji čas ili da nemamo domaći,jer ja da ostajem do kasno budna da bih udovoljila nastavniku/nastavnici,ne želim. Treba i ja da imam svoje vreme za sebe. A ovako sa ovim silnim obavezama nemam. Domaći,učenje,treninzi,muzička škola,osnovna škola, ako mislite da to meni staje u 6 dana a da jedan dan odmoram varate se. Svih sedam dana ustajem u 8 najkasnije, a u 5:30 najranije. Previše je to za dete od 13 godina.
  • MIKI

    07.10.2023 12:19
    Penzionisani profesor
    Roditelji sadašnjih đaka su proizvod silnih "reformi" u cilju urušavanja školstva. Znači, nisu zaista obrazovani ali znaju da diktiraju kako škole treba da rade. U propaloj državi ne može se bolje očekivati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija