Šest dodatnih miliona za medije u Inđiji će podeliti - predsednik opštine: Za konkurs nema vremena

Šest dodatnih miliona za medije u Inđiji diskreciono će podeliti - predsednik opštine Vladimir Gak, bez konkursa, prenosi In medija.
Šest dodatnih miliona za medije u Inđiji će podeliti - predsednik opštine: Za konkurs nema vremena
Foto: 021.rs
Juče je na otvorenom sastanku sa građanima predstavljen drugi po redu rebalans budžeta za 2023. godinu na kom su predstavnici opozicije tražili pojašnjenje oko dodatnih šest miliona dinara predviđenih za medije u Inđiji.
 
Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ivana Babin objasnila je da će novac biti opredeljen po odluci predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka jer vremena za konkurs nema, prenosi In medija.
Lokalna vlast u opštini Inđija rešila je da rebalansom budžeta poveća iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i to za šest miliona dinara.
 
Dodatnih šest miliona dinara, pored već podeljenih 25,8 miliona dinara medijima u Inđiji nije obrazloženo u okviru nacrta rebalansa budžeta.
Informaciju o razlozima uvećanja, eventualnom raspisivanju konkursa za medije, njegovom trajanju i vremenu realizacije za IN Medija u Odeljenju društvenih delatnosti nisu imali odgovor.
 
Upitom o dostupnosti informacija od javnog značaja IN Medija se obratila načelnici Odeljenja finansija Opštine Inđija Branki Naić, na čiji se odgovor još uvek čeka.
 
Isti upit načelnici Odeljenja za finansije poslalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije koje takođe čeka odgovor na pitanja koji su razlozi uvećanja davanja za medije u Inđiji.
 
Tokom otvorenog sastanka sa građanima koji je održan 6. novembra o ovom budžetskom davanju interesovala se i GG "Građanin" na šta im je odgovreno da će novac biti diskreciono dodeljen medijima u skladu sa zakonom a po odluci predsednika opštine Vladimira Gaka.
 
"Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ivana Babin je rekla da će novac u skladu sa zakonom diskreciono podeljen nekom od medija, jer vremena za konkurs nema. U suštini, to je funkcionerska kampanja koju, predpostavljam, vodi Vladimir Gak. Konkurs neće moći biti održan, jer nedostaje vremena. Jasna je situacija u medijima u lokalu i takva situacija se prenela na institucionalni okvir. Odnosno izbori su za malo više od mesec dana i pribeglo se merama koje bodu oči. Tražićemo informacije od javnog značaja kome su sredstva namenjena, ali ćemo i podneti amandman da se ukine deo o davanju medijima dodatnog novca", kaže za IN Medija odbornik GG "Građanin" Božidar Sudžum.
Na poslednjem konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja, opština Inđija je, polovinom jula ove godine, nakon odluke Komisije za ocenu medijskih projekata dodeila ukupno 25,8 miliona dinara medijima koji godinama unazad dobijaju novac iako u tim medijima ne postoji informacija koja bi mogla da se okarakteriše kao javni interes.
 
Od predviđenih 25.875.000 dinara za Sremsku televiziju i Radio Televiziju Inđija dodeljeno je 12 miliona dinara. Takođe, dodeljno je milion dinara za Centralnu produkciju Saveti Kovačević koja emituje emisiju "Cicina tezga" na Sremskoj televiziji. Ostali mediji registrovani u opštini Inđija dobili su ukupno 4,3 miliona dinara.
  • Istina

    11.11.2023 20:46
    A gradjani Cortanovaca nemaju ulicu i gacaju po blatu jer opstina nema para za asfalt. Bravo
  • Koja

    11.11.2023 14:09
    Lepo sve to dokumentujete i arhivirate,pa kad Gak padne sa vlasti podnesete tuzbu i neka se pravosudje pozabavi sa njime.To treba opzicija da uradi za svaku kriminalnu radnju koju ovi urade a ne da ih samo smene sa vlasti.Samo tako mozemo ici u korak sa naprednim svetom.
  • Slavko

    11.11.2023 07:54
    Demontirati sistem hitno
    Zato opozicija nema sanse da regularno pobedi na ovim izborima ili bilo kojim dok se ovaj truli sistem koji postoji 30 i vise godina ne demontira.svi su ga pravili spram sebe a ovi sad doktorirali na bezobrazluku orema coveku a za sebe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina