Sindikati: Prosečna zarada u Subotici i dalje ispod republičkog nivoa

Prosečna zarada u Subotici je i na kraju 2023. godine ispod republičkog proseka.
Sindikati: Prosečna zarada u Subotici i dalje ispod republičkog nivoa
Foto: Pixabay
Iz Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice za RTV kažu da minimalna cena rada u Srbiji ne zadovoljava osnovne potrebe zaposlenih, pre svega zbog inflacije, koja najviše pogađa upravo one koji zarađuju najmanje. 
 
U isto vreme nisu zadovoljni ni prosečnom zaradom u Subotici, za koju kažu da je ispod republičkog proseka.
"Tu nismo uspeli da postignemo dogovor sa poslodavcima, jer oni uvek imaju manjak, uvek im nešto fali. Ako posmatramo podatke, koji su javno dostupni mi vidimo da je profit stranih kompanija u Subotici sve veći i da one sasvim lepo rade", objašnjava Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Grada Subotice.
Dodaje da misli da firme taj profit koji ostvare ne prenose na zaposlene kako bi trebalo. 
 
"Mislimo da bi zarade, koje su u Subotici oko 76 hiljada, prema poslednjim informacijama, trebale da budu veće. Kako prema kvalitetu radnika, tako i na osnovu poslova koji se obavljaju u Subotici ona bi sigurno zaslužila da bude na nivou Republike Srbije", dodaje Huđi.
 
U 2023. godini je, međutim, postignut značajan napredak kada su u pitanju zaposleni u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. 
 
Pored povećanja zarada, značajno je i to da je 59 zdravstvenih radnika koji su radili tokom epidemije korona virusa u Opštoj bolnici Subotica, dobili stalno zaposlenje. Borbu za nova povećanja zarada i bolji položaj zaposlenih nastavljaju i u 2024. godini.
 
"Radnici koji su zaposleni u administraciji, nemedicinski kadar i zdravstveni saradnici, koji su ovde nekako ostali u senci. Povećanje odnosilo na sve, ali nažalost ono što smo za njih uspeli da postignemo, to je tih nekih 17,8 posto, plus deset posto zagarantovano povećanje za sve zaposlene u 2024. godini, što znači da će to biti nekih 15-20 hiljada dodatno za zdravstvene saradnike i nemedicinsko osoblje", ističe Nikola Pavković, ispred Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zašiti u SBO.
U 2023. godini je, kako ističu u subotičkom sindikatu, jedan od najvećih uspeha povezivanje radnog staža zaposlenih u nekadašnjoj fabrici "Solid". 
 
Na taj način je ispravljena nepravda, pa oni koji treba da odu u penziju konačno mogu da odahnu, objašnjavaju u Savezu samostalnih sindikata Grada Subotice.
  • VVV

    30.12.2023 12:15
    Uticaj jogurta...
    Od najrazvijenije regije bivše nam države, stigosmo do severne srbije... Nekada je plata med. sestre u Kovinu bila kao plata DR u Smederevu.
  • w/e

    30.12.2023 11:22
    cool
    Ako svi budu imali nadprosecnu platu, onda ce i prosek da se podigne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina