Porodilja iz Sremske Mitrovice optužila doktora za smrt bebe - nije želeo da radi carski rez

Marica Mihajlović optužila je doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt svog novorođenčeta zbog nesavesnog i brutalnog postupanja prilikom porođaja.
Porodilja iz Sremske Mitrovice optužila doktora za smrt bebe - nije želeo da radi carski rez
Foto: Pixabay
Na društvenim mrežama proširilo se svedočanstvo porodilje čije je dete preminulo, a u kojem optužuje doktora za akušersko nasilje.
 
Kako je navela, 11. januara ove godine primljena je u bolnicu, jer joj je termin za porođaj prošao. Narednog dana utvrđeno je da ne može da se porodi prirodnim putem i, kako tvrdi, u 15.30 joj je rečeno da izdrži do 17 časova, kada će doktor uraditi carski rez.
Nakon više od sat vremena kašnjenja doktor se pojavio, ali je odlučio da je porodi prirodnim putem, iako je naknadni pregled ukazao na to da je beba visoko i da se stanje ne menja. 
 
Mladoj porodilji su dali kiseonik, a nakon što je počela da moli doktora da uradi carski rez, Mihajlović kaže da su počele brutalne pretnje, stiskanje vilice, te vređanje na nacionalnoj osnovi.
Porodilja tvrdi da joj je doktor, koji radi i u privatnim klinikama u Novom Sadu i Rumi, skakao po stomaku i stiskao je, zbog čega joj je slomljeno rebro. Nakon mučnog tretmana, nekoliko minuta posle 23 sata, beba je rođena i tek nakon intervencije doktorske ekipe, srce je počelo da kuca, slabo je disala, zbog čega je priključena na aparate i poslata u bolnicu.
 
U šest sati ujutru, 13. januara, javljeno joj je da je beba preminula. 
 
Mihajlović navodi da je beba tokom trudnoće bila zdrava i da se redovno kontrolisala, te da svu odgovornost za smrt deteta snosi doktor.
 
Kako su preneli mediji, iz uprave Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici su naveli da se sprovodi unutrašnji nadzor povodom događaja.
 
"Obaveštena je zdravstvena inspekcija i po obavljenim postupcima, a vezanim za navedeni događaj, bićete obavešteni", poručili su u bolnici. 
 
Reporterka televizije Nova S razgovarala je sa još jednom ženom koja se porađala kod istog doktora. Ona se porađala više od 20 sati, bila je žrtva akušerskog nasilja, a dete je nakon tri meseca u bolnici - preminulo. 
 
Televizija Nova S kontaktirala je i dve privatne ordinacije u kojima lekar radi, jednu u Rumi, drugu u Novom Sadu, ali nisu dobili nikakav odgovor.
Nakon što se svedočanstvo porodilje proširilo društvenim mrežama, doktoru iz Sremske Mitrovice upućen je niz pretnji smrću.
 
Beogradski tabloidi objavili su se lekar javio policiji kako bi "prijavio to sa društvenih mreža, jer se oseća ugroženo". 
 
Neformalni feministički kolektiv "Ženska solidarnost" za danas je najavila protest ispred sedišta Ministarstva zdravlja, u Beogradu.
 
Protest "Porodilište, a ne klanica" organizuje se nakon što su porodilje na društvenim mrežama podelile iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja.
 
Protest će početi u 16.30 časova.
  • Lusi

    19.01.2024 16:36
    Pa i treba da budu situirani,tri fakulteta bi zavrsili za jednu medicinu ,spec i doktorat.Ko ce da bude placen nego oni????Realno.... i trudnice su razmazene,samo jos crveni tepih i latice ruza.Nisu svi lekari isti,svuda je to u svetu tako i dosta vise sa "zemljo Srbijo","drzava kriva"...gluposti
  • Viki

    19.01.2024 16:32
    Porazavajuce
    Nisu samo lekari (muskarci) problem, cesto su i sestre neprijatne, grube, ponizavaju...od ulaska, merenja, brijanja, klistiranja, sve jako liči na neki radni logor gde ste dosli po kazni. Nemate vise ni ime, ni prezime, ni titulu, ni zanimanje, samo "majko". Za vizitu postrojavanje, sklanjaj sve sa ormarica, stani pored kreveta, ne daj, Boze, da nesto pitas...a donosis punu torbu svega sto je neophodno za porođaj... nigde blage reči podrske... osnovni utisak: muka, ponizenje i prepustenost samoj sebi...
  • Baka

    19.01.2024 14:49
    Unuče
    Ja sam ćerku iz NS prijavila da živi u Somboru. Ovde se nedeljno rađa osmoro dece a u NS 20. Sve je prošlo u najboljem redu i bez poznanstva sa lekarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina