Romski centar: Država da plati odštetu porodilji iz Šida, da se utvrdi odgovornost rukovodećeg kadra

Romski centar za strategiju razvoj i demokratiju zahteva da se utvrdi odgovornost kompletnog osoblja u porodilištu u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje i smrt bebe porodilje romske nacionalnosti.
Romski centar: Država da plati odštetu porodilji iz Šida, da se utvrdi odgovornost rukovodećeg kadra
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju Centra, povodom medicinskog nasilja nad Maricom Mihajlović, a nakon medicinskog veštačenja kojim je utvrđena nasilna smrt bebe tokom porođaja zbog neadekvatne pružene zdravstvene intervencije od strane ginekologa, oni zahtevaju i da se pokrene popstupak za smenu i odgovornost direktora ustanove i rukovodećeg kadra, jer su pozvali pripadnike policije "da spreče iznošenje istine o ubistvu novorođenčeta i nasilju zasnovanom na rasnoj osnovi".
Zahtevaju i da tužilaštvo sasluša tri pripadnika policijske stanice PU Sremska Mitrovica kako bi saznali po kom osnovu i na čiji poziv su došli ispred bolnice da spreče okupljanje žena koje su ukazale na akušersko nasilje i diskrimaniciju u ovom porodilištu.
 
Oni ocenjuju da je ponašanje policije, ali i ćutanje Nacionalnog saveta Roma i romskih udruženja i partija, sramno.
 
"Zahvaljujemo se svim ženama koje su poslednjih dana uz žrtvu, kao i onim institucijama i pojedincima koji sada jasno vide da postoji problem rasne diskriminacije, ali i lošeg rada pojedinaca i sistema", piše u saopštenju Romskog centra.
Centar navodi da će insistirati da država plati odštetu porodici.
 
"Ističemo da je izuzetno važno angažovanje Roma i Romkinja u medicinskim ustanovama. Krivicu za nemili događaj snosi i romski zdravstveni medijator koji je trebalo da obavesti javnost i da bude podrška porodilji, te u ovom slučaju zahtevamo da se sa te pozicije ukloni zaposlena, kao i da se u celoj Srbiji svi zdravstveni medijatori uklone i na njihova mesta zaposle lica sa završenom najmanje srednjom medicinskom školom", piše u saopštenju.
 
Zahtevaju da se odmah raspiše konkurs za zaposlenje medicinskih radnika iz romske zajednice i da se odluka Vlade o zabrani zapošljavanja ukine, jer "ona služi samo za ucenjivanje ljudi za izborne procese".
 
Takođe, traže od Ministarstva zdravlja da se odmah omogući prisustvo partnera ili člana porodice u svim porodilištima. 
 
Podsetimo, juče je Evropski centar za prava Roma (ECPR) najavio da će pružiti pravnu pomoć porodilji Marici Mihajlović iz Šida koja je ranije optužila doktora iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt bebe.
 
Ta organizacija je navela u saopštenju da će obezbediti advokata koji će zastupati interese Marice Mihajlović tokom krivičnog postupka protiv ginekologa-akušera M.M. (45) osumnjičenog za teško delo protiv zdravlja ljudi.
 
Porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno prošle nedelje nakon što je izgubila bebu na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.
 
Ona je lekara M. M. optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava.
 
Ona je navela da ju je doktor vređao i na nacionalnoj osnovi. 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
  • Sanja

    24.01.2024 12:32
    Nemojte ovu tragediju premeštati na neki drugi nivo, nacionalnost ili etnička pripadnost. Odlutaće priča u smeru gde će se akušersko nasilje staviti u drugi plan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina