Nižu se osude napada na novinarku IN Medija: Zaštititi novinarku i sankcionisati počinioca

Nastavljaju se osude jučerašnjeg napada na novinarku inđijskog portala IN Medija.
Nižu se osude napada na novinarku IN Medija: Zaštititi novinarku i sankcionisati počinioca
Foto: 021.rs

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) osuđuje ponašanje radnika obezbeđenja Opštine Inđija prema novinarki Verici Marinčić.

Jučerašnji incident ANEM karakteriše kao kontinuitet višegodišnjeg ugrožavanja sigurnosti Verice Marinčić.
 
"Godinama unazad ona je izložena različitim napadima. Od 2018. godine bila je izložena pretnjama na ulici, praćenju kolima, nasilničkoj vožnji motocikla, prozivanju od strane narodnog poslanika Marijana Rističevića, hakerskim napadima na portal za koji izveštava i uvredljivim komentarima preko društvenih mreža", saopštava ANEM.
 
Inđijski nezavisni medij - IN Medija, za koji radi Verica Marinčić, već je ranije ukazivao na problem nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima od strane vlasti u Inđiji koja ih ne poziva na događaje koji organizuje lokalna samouprava. 
"Ovakav neprijateljski stav je očito kulminirao incidentom koji je zabeležen kamerom i koji   razgolićuje nepotvoreno nasilje i mržnju prema neistomišljenicima   koje je očito personifikovala novinarka Verica Marinčić", ističe se u saopštenju Asocijacije nezavisnih elektronskih medija.
 
ANEM ocenjuje da se jučerašnji čin radnika obezbeđenja ne može pravdati njegovim neznanjem niti odsustvom jasnih smernica kako se može i mora ophoditi prema medijskim radnicima. 
 
"Ovaj nepatvoreni gest nasilja pred kamerama očito ima podršku u samom vrhu opštine Inđija koja ovim dokazuje da nije slučajno da je novinarka Verica Marinčić već godinama suočena sa problemima koji proističu iz ugrožavanja njene elementarne bezbednosti", piše u saopštenju.
 
Kako se navodi, izostanak jasne osude nasilja u Inđiji od strane relevantnih državnih institucija predstavljaće "davanje saglasnosti za ista ili slična ponašanja prema novinarima a posebno novinarkama koje su po osnovu rodne pripadnosti već izložene dodatnim pretnjama". 
 
"Verici Marinčić i svim novinarima i novinarkama mora se omogućiti da rade svoj posao. Istovremeno, svima onima koji ih u tome sprečavaju, predstavnici države na svim nivoima vlasti moraju poslati nedvosmislenu poruku kroz osudu ovog čina i sankcionisanje vinovnika i drugih neposredno odgovornih lica", zaključuje ANEM.
 
NDNV: Izveštaj o napadu biće prosleđen relevantnim međunarodnim organizacijama
 
Napad je osudilo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), koje je o tome obavestilo i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.
 
Izveštaj o ovom događaju biće prosleđen relevantnim međunarodnim medijskim i novinarskim organizacijama, poručuju iz NDNV.
 
"NDNV kroz izveštaje svojih lokalnih poverenika iz više gradova i opština u Vojvodini beleži brojne slučajeve diskrimancije novinara od strane lokalnih moćnika", navodi se.
 
Upozorava se da diskriminacija i napadi na lokalne novinare predstavljaju direktan atak na javni interes lokalnih zajednica i na osnovna prava građana koji u njima žive.
 
"Pozivamo građane da se solidarišu sa novinarima koji osiguravaju njihovo pravo na informisanje, jer će jedino tako zaštititi i sebe od političke i bilo koje druge vrste samovolje", zaključuje se u saopštenju NDNV.
Novinarke protiv nasilja prema ženama: Novinarke lokalnih medija u većem riziku od napada
 
Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" apelovala je na institucije da zaštite novinarku portala IN medija.
 
"Pripadnik obezbeđenja grubo je izgurao našu koleginicu uz primenu fizičke sile i neprimereno mnogo fizičkog kontakta", kažu Novinarke protiv nasilja.
 
Podsećaju i da ovo nije prvi napad na Marinčić.
 
Zastrašivanje novinarke iz Inđije počelo je 2019. po objavljivanju foto-vesti na Fejsbuk stranici lokalnog portala Inđija kafe (bahato parkiran automobila ispred jedne pekare). Ona je u više navrata zastrašivana i praćena na poslu i ispred kuće u kojoj živi. Osnovno tužilaštvo u Staroj Pazovi odbacilo je njenu krivičnu prijavu, a potom je i  Više tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici odbilo prigovor novinarke na ovu odluku.
 
Preteće poruke dobijala je i kada nije izveštavala o političkim temama, već o pojedincima, poput lokalnog sveštenika koji je izbačen iz jednog trgovinskog objekta.
 
"Grupa 'Novinarke protiv nasilja' podseća i na to da je položaj novinarki u lokalnim medijima, pogotovo u malim sredinama, nepovoljniji u odnosu na nacionalne medije i da su u većem riziku od verbalnih, fizičkih napada i generalnog pritiska okoline", navodi se u saopštenju grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama.
 
Podsetimo, radnik obezbeđenja Opštine Inđija juče je izbacio novinarku lokalnog onlajn portala IN medija Vericu Mariničić iz zgrade Opštine u kojoj je sastanak povodom protesta meštana Čortanovovaca. Incident su osudili i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, kao i Pokret slobodnih građana.
  • Pera kojot

    06.03.2024 19:49
    Sta kaze cuki,muki,Luki?
  • Banaćan

    05.03.2024 20:21
    Ovo je velika sramota za Sremce. Njihovi čelnici su ljudi koji nisu ljudi.
  • ?

    05.03.2024 18:27
    Jesu li se pridružili osudi gradjani Cortanovaca, koji su protestovali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina