Vojvođanski ratari: Prolećna setva upitna, nemamo novca

U Srbiji je ranijih godina 1. april bio datum početka prolećne setve, a sada poljoprivrednici nemaju novac, pa setva nije realna, nego je postala samo jedna od mogućnosti.
Vojvođanski ratari: Prolećna setva upitna, nemamo novca
Foto: Pixabay
To su saopštila udruženja Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost.
 
"Na ovaj datum, 1. april, do sada se palilo zeleno svetlo za početak prolećne setve, sada se o njoj razmišlja samo kao o jednoj od mogućnosti, jer zavisi od svežeg novca, kojeg nema", navedeno je u saopštenju.
Prošlogodišnji prinos osnovnih ratarskih kultura nije doneo zaradu, već gubitak materijalne supstance, pošto su troškovi proizvodnje premašili prihode za 30-40 odsto, usled nelojalnog tržišnog poslovanja i uvoza.
 
Dodaje se da su u uvozu prednjačile ukrajinske žitarice pošto ih država nije zabranila, kao što su učinile Poljska, Slovačka i Mađarska, pa su prodavane po damping cenama, tako da je kukuruz koštao osam dinara po kilogramu, što je oborilo cenu domaćeg.
Ističe se da, čak i ako su domaći proizvođači kukuruza uspeli da ga prodaju za 16 dinara po kilogramu, ta cena nije omogućila ratarima da se adekvatno pripreme za prolećnu setvu.
 
Dodaje se da je taj novac potrošen za tekuće troškove "preživljavanja".
 
"U zemljama EU funkcioniše sistem direktnih davanja po hektaru i grlu stoke. Kod nas se o tome samo priča, usputno, na raznim sajmovima i manifestacijama. Novca nema na računima ratara, čak ni osnovnih 18.000 dinara po hektaru", navela su ta udruženja.
 
Ističe se da povraćaja dela akciza, od 50 dinara po litru dizela, ne može ni biti jer se njegova kupovina ne potvrđuje (registruje) u sistemu e-agrara iako su računi u redu.
O isplati subvencije od 17.000 dinara za seme, kako je saopšteno, niko ništa ne zna, pa čak ni nadležne institucije pa je „sve u svemu jedan opšti haos“.
 
"Katastrofalan je odnos državnih organa prema ratarima, kao da nam poručuju da na nas više ne računaju, jer će uvoziti hranu po bagatelnim cenama", naveli su ratari.
  • Mile

    02.04.2024 23:23
    Sejte bitkoine!
  • Poljoprivredik

    02.04.2024 09:06
    Ako je ovo zaista stav ljudi po komentarima, a ne av botovi, kukala nam majka. Nista av nije ispunio od dogovorenog, za one koji misle da smo ista dobili. Moja porodica licno moze celu sezonu da nista ne poseje, mnogi ne mogu i sa ovim cenama su bas na granici isplativog.
  • Bojan

    02.04.2024 09:02
    ...
    Nemojte sejati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina