Linglongu dozvoljeno da gradi skladište otpada bez izrade ekološke studije

Građanski preokret podneo je žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine u vezi sa Linglongom.
Oni se žale protiv odluke Gradske uprave Zrenjanina kojom se kineskoj kompaniji Linglong dozvoljava izgradnja skladišta neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, prenosi Zrenjaninski.com.
Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji Linglong da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.
Žalbom se traži poništenje te gradske odluke i utvrđivanje nenadležnosti Grada Zrenjanina da odlučuje o takvom zahtevu Linglonga.
 
U žalbi je istaknuto da je neophodna izrada celovite, integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike autoguma Linglong, što kineski investitor već godinama izbegava, uz svesrdnu pomoć državnih organa Srbije, veštački prikazujući svoju gigantsku fabriku kao skup manjih objekata na istoj parceli.
 
Ukoliko Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odbaci žalbu i odluka Grada Zrenjanina postane pravosnažna, Građanski preokret će podneti tužbu Upravnom sudu, pred kojim se već vode dva postupka zbog prethodno datih saglasnosti Linglongu na parcijalne ekološke studije.
Ročište u slučaju tužbe Građanskog preokreta protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine zakazano je za 24. april u Upravnom sudu u Beogradu.
  • /

    17.04.2024 07:00
    /
    Mi smo Afrika u Evropi, ne znam ko jos do sad to nije shvatio...
  • Imate li

    16.04.2024 21:59
    Vi
    U Zrenjaninu neke izbore na kojima možete da kaznite one koji ovako ne poštuju zakone, ljudi uozbiljimo se
    Ovo su jako važne stvari i za danas i za sutra
  • Pera

    16.04.2024 21:56
    Nije sve senzacija
    Grade skladište za otpad koji generišu, kao što ga generiše svaka druga fabrika na svetu. I iz tog skladišta ga predaju dalje operaterima.

    A za neopasan otpad ne mora studija.

    Oko te fabrike ima mnogo toga suludog, ali ovo nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina