Zrenjanin: Festivali mađarske zajednice ovog vikenda

Grad Zrenjanin i mesna zajednica Mužlja ovog su vikenda domaćini dva najznačajnija festivala narodne muzike i folklora mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini - 38. "Durindo" i 51. "Đenđešbokreta".
Grad Zrenjanin i mesna zajednica Mužlja ovog su vikenda domaćini dva najznačajnija festivala narodne muzike i folklora mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini - 38. "Durindo" i 51. "Đenđešbokreta".

U subotu, 7. juna, Mužlja je domaćin "Durindo" festivala, dok će 8. juna, na Trgu slobode u Zrenjaninu biti održan program "Đenđešbokreta".

"Đenđešbokreta" je festival folklora koji paralelno prati "Durindo", festival izvorne muzike i narodnih instrumenata. Festival će obogatiti i proširiti turističku ponudu grada Zrenjanina i od ove godine biće uvršten u kalendar priredbi grada, a samim tim i Vojvodine i Srbije, rekli su organizatori.

Festival u nedelju počinje etno-bazarom na Trgu dr Zorana Đinđića, u podne počinje svečani defile učesnika kroz centar Zrenjanina, potom sledi misa u Katedrali Svetog Ivana Nepomuka. Festival će biti svečano otvoren u 13 časova na Trgu slobode u Zrenjaninu. Slede potom nastupi učesnika, da bi se u 16 časova  prisutnima obratio ambasador Republike Mađarske u Srbiji, Njegova Ekselencija Nikovic Oskar.

Kao gost-domaćin festivala nastupiće ansambl KUD "Pionir" iz Zrenjanina, kao i članovi kulturnog centra "Aradac". U 17 časova nastavlja se folklorni program. Oko 19.30 biće izvršena primopredaja zastave i zatvaranje festivala "Đenđešbokreta". Na festivalu "Durindo", koji se u subotu održava u Mužlji okupiće najbolje i najznačajnije izvođače mađarske narodne pesme, muzike i folklora. Program "Durindo" festivala odvijaće se paralelno na dve bine, na kojima će se predstaviti 106 grupa, horova ili solista. Program će započeti svečanim otvaranjem u 11 časova, a sat ranije biće otvorena izložba mužljanskih nevladinih organizacija i udruženja, kao prateća priredba.

Nastupi na oba festivala nisu takmičarskog karaktera, nema zvaničnog pobednika, ali će stručni žiri pratiti nastupe i davati mišljenje i sugestije. Tokom "Durindo" festivala, u večernjim časovima, nastupiće i najbolji vojvođanski izvođači koji su nastupali i u Budimpešti, na finalnom takmičenju mađarskog narodnog stvaralaštva, što će predstavljati najbolji završetak manifestacije u Mužlji, u subotu, 7. juna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina