Pančevo: Stari Tamiš traži gradsku vodu

Oko hiljadu stanovnika gradske Mesne zajednice "Stari Tamiš" ima problema sa vodom pošto pijaću vodu sa izvora na obodu naselja koriste samo kao tehničku, a kanalizacija im se nedaleko odatle izliva u kanal.
Oko hiljadu stanovnika gradske Mesne zajednice "Stari Tamiš" ima problema sa vodom pošto pijaću vodu sa izvora na obodu naselja koriste samo kao tehničku, a kanalizacija im se nedaleko odatle izliva u kanal.

Iako su više puta pokretali inicijativu da dobiju gradsku vodu sa magistralnog vodovoda ka Dolovu, to za sada nije moguće jer upotrebna dozvola ne postoji, a dug je put i do izgradnje javne česme sa gradskom vodom. - Problem je očigledno veoma veliki, a niko ga ne rešava. Mogli bi to ozbiljno da shvate jer ćemo mi vrlo brzo ostati bez vode, kao i bez kanalizacije - kaže predsednik Skupštine MZ "Stari Tamiš" Gordana Jovković i upozorava i da se kanalizacija uliva u "dolovački" Begej, da propada jer je niko ne održava, da se građanima izliva i u podrume, što posle sami saniraju.

- Prvi i osnovni problem je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa sa kompanijom "Almex", što još niko nije pokrenuo. Dobili smo obećanja od gospodina Patića da će to uzeti u obzir i da će pokušati da reši problem. Prema saznanjima do kojih sam došla, gospodin Patić to ne rešava, čak nijedan razgovor nije obavio, nije ni pokušao da dođe bar do informacije šta kompanija "Almex" nudi, daje ili ne nudi. Rešavanje pitanja imovinsko-pravnih odnosa je osnovno, da bismo posle mogli rešavati bilo šta u naselju - ističe Gordana Joković.

Da problem postoji i da je sistemski, potvrđuje i član Gradskog veća zadužen za komunalne delatnosti Predrag Patić.

- Problem je u imovinsko-pravnim odnosima. Naime, jednom potpuno neopreznom privatizacijom PIK-a "Tamiš" došli smo u situaciju da su mnoge parcele gde se nalaze stambeni objekti praktično u privatnom vlasništvu novog vlasnika PIK-a "Tamiš". Jednostavno, ne postoji mogućnost da se tamo gradi bilo šta što bi moglo da bude urađeno po planskoj dokumentaciji - objašnjava Patić i dodaje da je bilo planova da se problem vlasništva reši, ali da se stalo zbog novca.

- Sada imamo situaciju da su i neke ulice sa kolovozom na delovima koji su u privatnom vlasništvu. Velik je problem na koji način naći pravnu mogućnost da se bilo šta tamo radi. Planovi ponovo treba da se nađu u proceduri. Sve treba da se prevede u javno vlasništvo, što podrazumeva i značajne finansijske izdatke. Pri tom, nije reč samo o delu gde su stanari, već je reč i delu prema Dolovu, gde se gradi nova deponija - dodao je Patić.

Za vodu u vodovodu naselja Gordana Jovković tvrdi da je tehnička. Kaže da se u ime komšija obraćala i Predragu Patiću i gradonačelniku Pavlu Radanovu, ali rešenja za sada nema. Čak su sa Starog Tamiša inicirali i da im se do dolaska gradske vode izgradi javna česma.

- Voda je tehnička. U analizama koje smo radili piše čak da uopšte nije za upotrebu. Mi nemamo rešenja i koristimo je za kućne potrebe. Voda se ne pije, možda jedan broj građana pije, zbog čega mi je vrlo žao, ali piju je je zbog finansijske situacije u kojoj su - kaže Gordana Jovković.

Ni ideja meštana o javnoj česmi na već izgrađenom magistralnom vodovodu koji prolazi uz samo naselje izgleda da nije blizu realizacije. Realizacija bi, naime, bila složena jer magistralni vodovod nema upotrebnu dozvolu.

- Što se tiče česme, potrebno je naći način ko će gazdovati njome, odnosno na koji način će se voda koja se bude trošila otplaćivati - kaže Predrag Patić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".