Zrenjanin: Privredna komora traži Dom vojske

Regionalna privredna komora u Zrenjaninu već osam godina čeka da joj se, u postupku restitucije, vrati objekat Doma Vojske, u širem centru grada.
Regionalna privredna komora u Zrenjaninu već osam godina čeka da joj se, u postupku restitucije, vrati objekat Doma Vojske, u širem centru grada.

Komora poručuje da joj zgrada pripada, s obzirom na to da ju je podigla Trgovinsko-industrijska komora u Petrovgradu, za čijeg se pravnog naslednika smatra. O nameri da preuzme upravljanje nad objektom Komora je odavno obavestila Ministarstvo odbrane i gradske čelnike, prilažući dokumentaciju i istorijat napuštene zgrade.

- Odlukom tadašnjih vlasti, objekat i zemljište, na placu od preko deset ari, 1948. godine postali su narodna imovina. To znači da je Vojska bila u posedu imovine koja je oduzeta od bivših vlasnika. Stoga smo Republičkoj direkciji za imovinu, pre više godina, podneli prijavu za vraćanje oduzete zgrade u postupku restitucije – kaže predsednik zrenjaninske Regionalne privredne komore Milan Radovanović.

Komora je ranije tražila da se zgrada izuzme od prodaje napuštene vojne imovine do pravosnažnog okončanja postupka po zahtevu za restituciju. Građevina, u međuvremenu, nije prodata, niti je prešla u vlasništvo grada Zrenjanina, uprkos predlogu Ministarstva odbrane da nepokretnosti u državnoj svojini budu zamenjene. Ministarstvo je predložilo da se odrekne Doma u zamenu za stanove koje bi koristili pripadnici Vojske, ali lokalna samouprava nije prihvatila predlog.

- Privredna komora u Zrenjaninu je jedna od retkih u Srbiji koja nema rešeno pitanje poslovnog prostora. Smatramo da je najrealnije da se postupak završi u našu korist, kako bismo, uz određena ulaganja, preuredili zgradu i priveli je nameni. Jedna od ideja je da u nju uselimo takozvani Privredni parlament, odnosno da preselimo Regionalnu privrednu komoru, a ostatak prostora ponudimo inkubatorskim centrima i privrednim organizacijama. Takođe, to bi moglo biti i mesto za edukaciju – kaže Radovanović i ističe da je rešavanje pitanja poslovnog prostora od značaja, kako za privredu regiona, tako i za sam grad.

  • 10.07.2014 16:39
    Čemu vi uopšte služite?
    "odnosno da preselimo Regionalnu privrednu komoru, a ostatak prostora ponudimo inkubatorskim centrima i privrednim organizacijama"???
    Ovi izmišljeni paraziti traže da im država pokloni nekretnine koje će oni izdavati privredi??? Pa neko je ovde očigledno LUD!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina