Ubedljiva pobeda Pastorovih na izborima za mađarski Nacionalni savet

Lista "Mađarska sloga", u okviru koje je nastupao Savez vojvođanskih Mađara, osvojila je više od 90 odsto glasova na izborima za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.
Lista "Mađarska sloga", u okviru koje je nastupao Savez vojvođanskih Mađara, osvojila je više od 90 odsto glasova na izborima za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

Na osnovu obrađenih 98 odsto podataka, Pastor je rekao da je tako povećan njihov broj mandata u savetu na 31, dok je lista Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara osvojila dva, a po jedan liste "Mađarska liga" i "Za Mađare na drugi način" iza kojih, kako je naveo, stoje Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Time će "Mađarska sloga" imati apsolutnu većinu u Mađarskom nacionalnom savetu koji broju 35 članova.

Pastor je ocenio da izbori za nacionalne savete, bez obzira što za njih zainteresovani samo pripadnici manjina, treba da budu "praznik za demokratiju u Srbiji". Po njegovom mišljenju, donošenjem i primenom zakona u protekle četiri godine, kao i pripremama za naredni četvorogodišnji period, napravljen je "demokratski iskorak u sistemskoj i institucionalnom rešavanju odnosa većine i manjina".

  • Anonimus

    27.10.2014 10:15
    Mađari
    Ako živite u Vojvodini i pratite javna glasila, stekli biste utisak da Mađari u Vojvodini čine bar 1/3 stanovništva a zapravo su samo 13% stanovništva Vojvodine, odnosno 3,5% na nivou cele Srbije. Druge manjine, iako formalno imaju ista prava, mnogo su manje vidljive u javnosti i imaju mnogo manju potporu (finansijsku i svaku drugu) od državnih organa.
  • Neupucen

    27.10.2014 09:09
    Ko glasa
    Jedno pitanje za organizatore glasanja u nacionalne savete.
    KO GLASA ? TO JEST KO IMA PRAVO GLASA ZA SAVETE?
    Nek se neko udostoji da mi odgovori na postavljeno pitanje.
  • poluistina

    27.10.2014 08:30
    uz izlasnost od? Dobio je SVM manje glasova nego ikada, a ima pare, medije, Orbana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina