Pančevo: 94 zainteresovanih za 11 preduzeća

Državni spisak od 500 preduzeća predviđenih za privatizaciju prošao je prvi krug zainteresovanosti.
Državni spisak od 500 preduzeća predviđenih za privatizaciju prošao je prvi krug zainteresovanosti.

Prema službenim podacima koje je država dostavila pokretu "Dosta je bilo" na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, na teritoriji Pančeva postoji interesovanje za 11 privrednih subjekata.

Rekorder po zainteresovanosti u Pančevu je Društveno preduzeće "Omoljica" sa čak 19 prispelih pisama potencijalnih kupaca. Pored jakih igrača iz domaćeg agrobiznisa, "Matijevića" i "Almex-a", zainteresovanost su pokazale i firme iz Mađarske, Hrvatske, Austrije i Paname. Pri vrhu liste želja je dolovački agrokombinat, a. d. "Dolovo", koje je svoju privatizacionu epopoju sa teškim posledicama preživeo posle 2008. godine. Sada je za ono što je preostalo posle neuspešne privatizacije zainteresovano 13, što firmi, što fizičkih lica. Jedna zainteresovana firma je iz druge države – Mađarske.

Treće i četvrto mesto na listi zainteresovanih pripali su starčevačkoj a. d. "Vojvodini" i a. d. "Seme Tamišu". Za "Vojvodinu", privatizacionog rekonvalescenta, stiglo je 11 pisama zainteresovanih kupaca. Od domaćih agrobiznismena tu su "Matijević", "Almex" i "Mlekara", a igru prati i kompanija iz Mađarske. I a. d. "Seme Tamiš", koje je privatizaciju prošlo kao bos po trnju, prati 11 kandidata za nove vlasnike. Sa domaćeg tržišta šansu planiraju da potraže i MK "Group" i "Almex", a pismo o zainteresovanosti uputile su i dve mađarske kompanije. Visoko kotirane na listi zainteresovanosti su i HIP "Azotara" i HIP "Petrohemija".

Za "Azotaru", koja je posle bolnog neuspeha privatizacije već više godina pod upravom "Srbijagasa" i države, od 10 zainteresovanih čak osam pisama je iz inostranstva. Tri interesovanja su iz Nemačke i po jedno iz Češke, SAD, Bugarske, Ruske federacije i Mađarske.

Za "Petrohemiju", državno akcionarsko društvo koje nikada do sada nije privatizovano, interesovanje je stiglo sa 10 strana. Čak osam pisama o zainteresovanosti je iz inostranstva - iz SAD, Bugarske, Mađarske, Poljske, Švajcarske, Češke, Irana i Slovačke.

Veliko interesovanje izazvao je i "Pančevac", koji je svoj privatizacioni rašomon preživeo posle 2008. godine. Za njega je stiglo sedam pisama o zainteresovanosti. Gotovo bez izuzetka stigla su sa pančevačkih adresa, a pored zaposlenih, zainteresovani su i sportski novinari, kao i "Božić i sinovi" i Auto-centar "Zoki".

Nikad u istoriji privatizovana Industrija stakla "Pančevo" izazvala je interesovanje sa sedam strana. Dva pisama su stigla iz inostranstva, oba iz Kine. Kao zainteresovani pojavljuju se "China Glass Holdings" i "Sinoma". "Utva avio-industrija" d. o. o, kroz privatizaciju još nije prolazila, a u ovom krugu za nju su stigla tri pisma zainteresovanih. Višegodišnji upravljač, državni trgovac naoružanjem "Jugoimport SDPR", u konkurenciji je, a "Utva" je privukla pažnju i jedne kompanije iz Kanade.

Zainteresovanost za RTV Pančevo pokazala su samo dva domaća fizička lica. Za sada su u igri Miloš Paunović i Igor Živković.

Na kraju liste zaintesovanosti je Društveno preduzeće "Tamiš Dunav", koje se bavi vodoprivredom i do sada je za njega zainteresovana samo MK "Group" iz Srbije.

Posle objavljivanja ove liste, službeno pristigle od zvaničnih državnih organa, već je ukazano na prvu grešku. ZTR "Women's just cut" iz Srbije, odnosno Pančeva, odustao je od zainteresovanosti za Pančevac.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina