"Idi u peršun" i "Sunce ti kalajsano" zaboravljene srpske psovke

Današnje psovke su prilično "sočne", ali u poređenju sa nekadašnjim su prilično neinovativne. Tako ćete danas nekoga oterati u tri lepe, dok biste mu pre 100 godina verovatno zapretili da ćete ga ubiti "k'o vola u kupusu".

Današnje psovke su prilično "sočne", ali u poređenju sa nekadašnjim su prilično neinovativne. Tako ćete danas nekoga oterati u tri lepe, dok biste mu pre 100 godina verovatno zapretili da ćete ga ubiti "k'o vola u kupusu".

"Ima dosta psovki koje se danas ne koriste, prevashodno zato što su se one menjale vremenom. Naravno, neke se nikad nisu promenile, pa tako i danas najčešće psujemo boga, majku i svece kao i nekada", kaže dr Stana Ristić iz Instituta za srpski jezik SANU.

Prema njenim rečima, neke od psovki koje danas koristimo su ranije zvučale drugačije, a neke smo odavno zaboravili. Ipak, u unutrašnjosti se mnoge od ovih psovki i dan-danas često koriste.

Sunce ti kalajsano

Ovo ćete reći nekome ko vas je iznervirao ili kome želite malo da pripretite, ali ako ne želite da ga uvredite i niste previše ljuti. "To nije uvredljiva psovka, pa se zato koristi kada nismo mnogo besni. Često se koristi i u razgovoru sa decom, jer nije vulgarna, pa se tako kaže "Sunce ti kalajsano, što to nisi uradio?" Bila je i ostala šaljiva psovka", kaže Ristić.

Inače, kalaj je metal kojim se nekada premazivalo posuđe kako bi se zaštitilo, a ujedno i sjajilo. Tako da je kalajsano sunce, zapravo sjajno sunce.

Danas ćemo jednsotavno reći - je*em ti sunce.

Idi u kupus/ Idi u peršun

Da li vas je nekad neko oterao u kupus? U peršun možda i jeste, mada je mnogo veća verovatnoća da vam je danas neko u gradskom prevozu kratko i jasno rekao da idete u...znate već gde. "Često se umesto ružne reči govorilo nešto ovako, poput peršuna. Tako osobi dajete do znanja da ste besni, ali ne koristite vulgaran izraz, pa joj to ujedno i smanjuje jačinu", objašnjava Ristić.

'Leb ti **bem / **bem ti i seme i pleme

Ovo su već ozbiljnije psovke, u kojima je vulgarnost izražena, a onaj koji ovo izgovara je verovatno veoma besan i ljut. Spominjanje hleba, kao hrane, u ovakvom kontekstu je jako pogrdno, pa je ovo bila prilično česta psovka koja i danaa može da se čuje kod starijih ljudi.

S druge strane, seme i pleme se psuje kada nekome želite da stavite do znanja da vas je baš opasno naljutio, jer mu na ovaj način psujete sve pretke. Ova stara srpska psovka se koristila u celoj zemlji, a danas se retko kad čuje.

  • bole ns

    19.04.2015 16:24
    banat
    moja baka iz banata nama je govorila
    astat mindenit (verovatno mađarski ili švapski)
    id u očin
    otac ga jebo
    mali a debo,otac ga jebo :)
  • DeSoke

    19.04.2015 13:13
    GREBEM TI MALTER!
  • berolina

    19.04.2015 10:23
    tane mu gosino
    moja baba je vikala na nas decu: "Je'l ste krsteni?", kad' smo preterali u igri, bolje reci napravili stetu u basti...

    TI NISI KRSTEN! je isto, sto i bezosecajno ponasanje prema drugima

    w.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.