Kako da najbolje sačuvate rakiju
Mnogi pogrešno misle da u balonima usled odsustva vazduha, rakija ne može sazreti.
To je tačno samo ako se baloni pune rakijom do vrha. Međutim, ako se u njima ostavi otpražnjen prostor, rakija će imati dovoljno vazduha da se u njoj obavi proces oksidacije pojedinih sastojaka, čime postaje pitkija i aromatičnija.
Proizvođači za čuvanje i sazrevanje svojih rakija često koriste staklene posude - demižone (balone).
Nedostatak starenja rakije u balonima nije ni to što ona tako čuvana mora, navodno, biti lišena mirisnih sastojaka koji se izlučuju iz hrastovih bačvi. Taj nedostatak se može lako prevazići. U balone sa rakijom jednostavno treba ugurati čiste, osušene hrastove letvice odgovarajućih dimenzija.
Tako se ovaj nedostatak pretvara u vrednost: hrastove letvice za razliku od hrastovih buradi čiji se mirisni ukusni sastojci vremenom iscrpljuju, mogu biti uvek nove i bogate sastojcima koji oplemenjuju ukus i miris rakije. Samim tim, proces sazrevanja i starenja je uspešniji, brži i ekonomičniji.
Da bi se ubrzao proces sazrevanja rakije, u narodu se ona izvesno vreme drži na tavanima. A takva manipulacija rakije i proces ubrzanog sazrevanja moguće je jedino ako su posude podesne za prenošenje. Baloni su vrlo pogodni za čuvanje i sazrevanje rakije.
Na tavanu je temperatura relativno visoka, pa usled toga brže teče oksidacija, što omogućava otpražnjen prostor balona. Isto to važi i za ekstrakciju, koja je uspešnija ukoliko rakija ima odgovarajuću temperaturu.
Komentari 5
Sedam
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar