VIDEO: Holandska policija obučava orlove da hvataju dronove

Holandska policija, suočena sa sve većim brojem ilegalnih dronova koji predstavljaju pretnju javnoj bezbednosti, obučava orlove da ruše bespilotne letelice.

"To je niskotehnološko rešenje za visokotehnološki problem", rekao je portparol policije Denis Janus.

Ideja se pojavila zbog velikog porasta amaterskog korišćenja dronova. Policija se zabrinula zbog bespilotnih letelica oko vazdušnih luka ili iznad javnih događaja poput političkih skupova.

Moguća rešenja koja je holandska policija razmatrala uključuju bacanje mreža na dronove, ometanje njihovih radio-signala i preuzimanje kontrole nad njima, kao i rušenje pomoću ptica grabljivica.

Policija je objavila video-snimak na kom se vidi orao kako kandžama hvata dron i odnosi ga na tlo.

Iz firme "Gard from abov", koja radi s policijom na razvijanju tog projekta, kažu da je potrebno da ptice prođu obuku kako bi dronove prepoznavale kao plen. Nakon svake uspešne "akcije", ptice dobiju nagradu u obliku komadića mesa.

Jedini problem koji imaju trenutno je veliki broj uništenih dronova korišćenih za testiranje. I nepoznanica je kako će se ptice ponašati na mestu gde je mnogo ljudi.

Testiranje orlova kao potencijalnih lovaca na dronove potrajaće nekoliko meseci, a policija će doneti odluku o tome hoće li nastaviti s tim projektom do kraja godine.

Autor: 021

  • leming

    03.02.2016 20:05
    Ne vidim apsolutno nikakav nacin da im se ovako nesto obije o glavu... apsolutno nikakav nacin...
  • Toma

    03.02.2016 10:37
    Jednostavnije je da ih upucate lovačkom puškom,
    od većeg drona ptica se može povrediti i to ozbiljno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti