Mali Šveđani će učiti vikinški jezik u vrtićima

Elfdalijanski, skoro zaboravljeni vikinški jezik, mogao bi postati ponovo aktuelan nakon što je Gradsko veće Elvdalena odlučilo da se ovaj jezik uči u predškolskim ustanovama.

Naime, Elvdalen je mala zajednica u šumovitom kraju, odakle ovaj jezik i vuče koren. I dok mnoge ovo podseća na "Gospodare prstenova", elfdalijanski je stvarni jezik, za koji se veruje da datira iz vikinškog doba.

Zbog bojazni da bi u potpunosti mogao da bude zaboravljen, vlasti ove zajednice su ga uvele kao obavezan u vrtićima. Trenutno manje od 60 dece zna ovaj jezik, ali političari iz ovog kraja žele da ga spasu tako što će u učenje jezika uključiti i generacije koje dolaze, s obzirom na to da se ovde radi o kulturnom nasleđu ovog kraja.

Naime, deca će morati obavezno da pohađaju časove ovog jezika sve do svoje 18. godine.

Inače, slične inicijative su pokrenute u Velikoj Britaniji po pitanju velškog jezika, ali i u Norveškoj kada je reč o očuvanju sami jezika. Iako se ranije smatrao samo kao jedan dijalekat švedskog jezika, lingvistički eksperti su pre nekoliko decenija shvatili da se zapravo radi o zasebnom jeziku.

Autor: 021

  • Maxa

    24.03.2016 01:22
    Kakve gluposti ljudi pisu da covek dobije rak na mozgu !
    Ne postoji vikinski jezik !!!!!
    Vikinzi su bili gusari...pljackasi. Reci da neko prica vikinski jezikom je isto ko kada bi rekao da neko prica racunovodstvenim ili stolarskim jezikom.

    Viking je naziv za odredjeno zanimanje a jezik kojim su pricali je Nordijski kao i svi ostali !
  • Mamika

    23.03.2016 14:33
    ???
    kako stvari stoje,učiće oni Arapsi!!! A možda i mi, ako nas Mađari ne spasu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.