Kandidati sa "britanskim" imenom pre do posla od muslimana

Osobi sa imenom koje zvuči "engleski" ponuđeno je tri puta više razgovora za posao nego osobi sa muslimanskim imenom koja traži posao, pokazalo je istraživanje britanskog BBC.
U okviru istraživanja poslate su radne biografije (CV) dvojice kandidata, "Adama" i "Mohameda", koji su imali identične veštine i iskustvo, kao prijave za stotinu ponuđenih radnih mesta.
 
Adamu je posle dva i po meseca ponuđeno 12 razgovora za posao, a Muhamedu četiri, navodi BBC.
 
Iako su rezultati dobijeni na osnovu malog uzorka, podudaraju se sa zaključcima ranijih naučnih istraživanja.
 
Utvrđeno je da su britanski muslimani u manjoj meri zastupljeni na rukovodećim radnim mestima i zanimanjima koja zahtevaju odredjenu stručnu spremu nego pripadnici drugih verskih zajednica. Muškarci islamske veroispovesti imaju za 76 odsto manje šanse za zaposlenje nego njihove bele kolege hrišćanske vere, pokazali su rezultati Centra za istraživanje pri Univerzitetu u Bristolu.
  • markoni

    07.02.2017 12:57
    ns
    Pa sta,zar mislite da ce recimo Majkl dobiti posao pre Ahmeda u Arabiji recimo ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.