VIDEO: U Nemačkoj prvi put dozvoljena igrica sa kukastim krstovima i Hitlerom

Kompjuterska igrica "Through the Darkest of Times", koja je ove nedelje predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je kompjuterska igrica u kojoj je dopušteno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.
VIDEO: U Nemačkoj prvi put dozvoljena igrica sa kukastim krstovima i Hitlerom
Foto: Pixabay
"Igrice koje se kritički suočavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti", rekla je Elizabet Seker, direktorka komisije Samokontrola za zabavne programe (USK) koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice. 
 
Do sada je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umetnosti.
 
Još 1998. godine jedan sud je zabranio kukaste krstove i nacističke simbole u jednoj igrici, a to je obrazloženo strahovanjem da bi se mladi koji igraju te igrice mogli "navići" na te simbole. 
 
USK će ubuduće i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli.
 
Industrija kompjuterskih igrica je reagovala s olakšanjem na odluku USK-a. 
 
"Autori igrica su do sada izbegavali otvoreno predstavljanje zabranjenih simbola i izbegavali konfrontaciju. Tako Hitler nije bio Hitler, nego na primer Heler. Proganjali se nisu Jevreji, nego nekakvi "izdajnici", a to je problematično, jer se ne prikazuje jedan osetljivi deo istorije", rekao je Jerg Fridrih, jedan od autora igrice "Through the Darkest of Times".
 
Nemačka ministarka porodice Franciska Gifi je, naprotiv, kritikovala odluku USK-a. 
 
"S kukastim krstovima se ne igra. Posebno ne u Nemačkoj, gde je i danas potreban osećaj odgovornosti za ono što se dogodilo", rekla je Gifi. 
 
Istoričar Klaus-Peter Sik iz nemačko-francuskog istraživačkog centra Marc Bloch smatra da je dozvola za prikazivanje zabranjenih simbola u igricama smislena. 
 
"Igrači su dovoljno inteligentni kako bi razlikovali stvarnost od fikcije. Niko neće postati nacista samo zato što je video kukasti krst", zaključio je Sik.
 
  • povratak

    30.08.2018 22:10
    vracaju se iz Amerike
  • Петровград

    26.08.2018 09:01
    Ох, не. Шта ћемо сад?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti