FOTO: Fascinantna antička grobnica u Egiptu nakon 80 godina otvorena za javnost

Mehuova grobnica, sluge jednog od kraljeva iz antičkog Egipta, otvorena je za javnost 80 godina nakon što je otkrivena u Gizi.
Nalazi se na velikom drevnom groblju Sakare i smatra se najlepšom grobnicom tog područja.
 
Veličanstvenu grobnicu restauriralo je egipatsko ministarstvo antikviteta koje je ponovo postavilo grobne slike na zidove komore. Na slikama se vidi vlasnik grobnice koji lovi u džungli ili peca ribu. Na muralu se nalaze i scene žetve, te civili koji kuvaju i plešu.
 
Ovakva vrsta murala nije stavljana u grobnicama Sakare pre Šeste dinastije Egipta. Grobna komora, predvorje i ulazni hodnik piramida su ukrašeni piramidalnim tekstovima.
 
Mehu je bio vezir iz perioda antičkog Egipta, a to je značilo da je bio najviše rangirani zvaničnik faraona u to vreme i najvažniji čovek na kraljevskom sudu. Živeo je oko 2300. godine pre nove ere, a za njega najviše znaju po grobnici koja se nalazi vrlo blizu piramide faraona Unasa.
 
Ipak, ne zna se tačno kojem je kralju služio jer u nekim dokumentima piše kako je bio uz kralja Tetija, a u drugim da je živeo uz kralja Pepija I. 
 
Veruje se da je imao dve žene Nebet i Neferkaus, s kojima je imao nekoliko sinova, što je takođe navedeno na muralu.
 
  • Jelena

    13.09.2018 22:03
    Wow
    Ovo je predivno!
    Bravo za Egipat koji čuva i koristi pravilno svoju baštinu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva