VIDEO: Najveći železnički sistemi izgrađeni u 2018. godini

BBC donosi listu četiri najveća železnička sistema koji su u toku 2018. godine izgrađeni širom sveta.
Bila je dobra godina za sve ljubitelje putovanja vozom s obzirom na to da su predstavljeni novi vozovi i železnice širom sveta s namerom povezivanja velikih gradova.
 
Kina
 
Za sve one koji traže alternativu putovanja avionom, u Kini su u septembru ove godine predstavljeni novi superbrzi vozovi i najnoviji železnički sistemi.
 
Poznata kao XRL, železnica Guangdžou-Šendžen-Hong Kong otvorena je u septembru. Pruga od 26 kilometara povezuje poluautonomni grad Hong Kong sa širokom železničkom mrežom koja se prostire na teritoriji cele Kine.
 
Putovanje između Hong Konga i Guangdžoua, koje je u prošlosti trajalo dva sata, sada traje samo 47 minuta. Putovanje u Šendžen traje 14 minuta. Direktni vozovi iz Hong Konga u Peking traju devet sati, a u Šangaj osam sati. Svaki od njih saobraća jednom dnevno.
 
 
Izrael
 
Železnica Tel Aviv-Jerusalem je prva električna vozna linija za Izrael koja je delimično otvorena u septembru. Trenutno povezuje aerodrom Ben Gurion koji je udaljen 20 kilometara jugoistočno od Tel Aviva i železničku stanicu Jerusalem Yitzhak Navon.
 
Kada se potpuno završe radovi na železnici, direktna veza između Tel Aviva i Jerusalema smanjiće putovanje između dva grada na manje od 30 minuta uz vozove koji se kreću brzinom od 160 kilometara na sat.
 
 
Maroko
 
Zvanično otvorena prošlog meseca, brza železnička linija povezaće marokanske gradove Tanger i Kazablanku preko glavnog grada Rabata i Kenitra na severu. Dva grada su udaljena 340 kilometara, a nova linija će smanjiti vreme putovanja na dva sata, što je manje za skoro pet sati od postojećih vozova.
 
 
Engleska-Holandija
 
Mnoge velike železničke kompanije pronašle su rešenje kako efektivno povezati neke od najvećih evropskih centara vozom. Tako je napravljena i železnička pruga s brzim vozovima koja saobraća od Londona do Pariza za oko tri sata i 41 minutu.
 
Trenutno od Londona za Amsterdam saobraćaju dva voza dnevno, ali nema direktnog povratka zbog toga što britanska i holandska vlada još nisu postigle dogovor o graničnoj kontroli.
 
  • Dragutin Zelenovic

    11.12.2018 15:37
    A Beograd - Budimpesta ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti