Tri pomračenja Sunca i dva Meseca u ovoj godini

Ove godine očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Meseca. Nažalost, pomračenja Sunca neće biti vidljiva iz naših krajeva.
Tri pomračenja Sunca i dva Meseca u ovoj godini
Foto: Pixabay
Prvi spektakl na nebu očekuje nas već 6. januara, kada će se desiti delimično pomračenje Sunca, a naredna dva su potpuna, i to 2. jula i 26. decembra. U pomračenjima 6. januara i 26. decembra će moći da uživaju stanovnici Azije, dok je 2. jula spektakularan prizor zagarantovan stanovnicima Južne Amerike.
 
No, u Evropi će moći da se posmatraju oba pomračenja Meseca. Već 21. januara, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, više od jednog sata moći ćemo da uživamo u pomračenju. Zanimljivo, istovremeno će naš satelit biti "Supermesec".
 
"Supermesec" je pojava kada je Zemljin satelit na jednoj od najmanjih udaljenosti od naše planete, pa izgleda veći i sjajniji nego inače. Kada je Mesec u najbližoj tački u odnosu na Zemlju, prečnik njegovog diska posmatranog sa Zemlje je čak 14 odsto veći nego kad je u najudaljenijoj tački.
 
Zbog toga ćemo tog 21. januara imati priliku da posmatramo "krvavi Supermesec", što je zaista spektakularna pojava.
 
Delimično pomračenje Meseca biće 16. jula, kada će u seni biti dve trećine Mesečevog diska.
 
Takođe, bićemo privilegovani da 11. novembra vidimo pojavu koja se dešava samo 13 puta u 100 godina, a to je prolazak Merkura tačno ispred Sunca posmatrano sa Zemlje
 
Što se tiče meteorskih kiša, njih ćemo moći da posmatramo u ustaljenim terminima. Eta akvaridi odnosno ostaci Helajeve komete 6. maja, Orionidi 21. oktobra, Andromedidi 3. decembra, Ursidi 22. decembra... 
  • Pravi Opalim te g...

    05.01.2019 22:50
    Srbi mogu da odahnu. Pomracenje se ne vidi sa njihove strane.
  • Nikola

    05.01.2019 08:51
    Kad ce neki ravnozemljas izaci sa ovakvim informacijama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti