Propao eksperiment s garantovanom platom za nezaposlene u Finskoj

Finska vlada objavila je danas prve rezultate dvogodišnjeg eksperimenta s garantovanom platom za nezaposlene, završenog pre mesec dana, koji je, suprotno očekivanjima, pokazao da to nije motivisalo korisnike da rade i tako zarađuju više.
Propao eksperiment s garantovanom platom za nezaposlene u Finskoj
Foto: Pixabay
Tokom ovog ogleda, 2.000 nezaposlenih Finaca postali su prvi Evropljanin koji su uživali garantovani lični dohodak, primajući svakog meseca ček od države, bez obzira na to da li su našli posao ili sedeli kod kuće, prenosi Rojters.
 
Ovim eksperimentom Finska je testirala jednu od alternativa za obnavljanje modela socijalne zaštite, što je krupan problem za koji se očekuje da bude rešen nakon parlamentarnih izbora u aprilu.
  • The Lalosh

    10.02.2019 12:56
    Mogli su mene da pitaju
    Radio sam kod jednog privatnika koji je davao osnovnu platu plus procenat za ostvarene rezultate preko očekivanog minimuma.

    Završilo se tako što je većina gledala da odradi taj minimum i posle toga su radili jajca.

    Sada kada mi neko od tih kaže kako nije zadovoljan platom samo se nasmejem...
  • Ontario

    10.02.2019 00:02
    I kod nas je taj eksperiment propao, doduse vise iz politickih razloga. Provincija je donirala oko $1600 mesecno. Velika vecina tih koji su primali to sada prave buku jer nisu spremni da prestanu da primaju tu pomoc.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.