Poklon Džordža Vašingtona vraćen indijanskom plemenu Irokeza

Dugo izgubljeni poklon prvog predsednika SAD Džordža Vašingtona poglavici Seneka Irokeza, predmet koji je istovremeno lula mira i tomahavk, vraćen je tom indijanskom plemenu.
Vašington je lulu-sekiru dao poglavici Seneka po imenu Uzgajivač Kukuruza tokom pregovora SAD sa Šest naroda Irokeske konfederacije 1792. godine.
 
Predmet se na kraju našao u Državnom muzeju u Olbeniju, država Njujork, i tu je ostao dok nije ukraden krajem '40-tih godina 20. veka.
 
Anonimni kolekcionar je prošle godine vratio predmet muzeju, a muzejska uprava je odlučila da ga pozajmi Senekama.
 
Lula-tomahavk Uzgajivača Kukuruza predata je Senekama koji su je izložili u Nacionalnom muzeju Seneka Irokeza u Salamanki, gradu koji se nalazi u okviru rezervata kojim upravljaju Seneke.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.