Selo čije sve sporedne ulice nose naziv po Staljinu

Staljin je prvo ime na koje stanovnici Slavjanke pomisle kada je reč o sporednim ulicama. Zapravo, svih 25 sporednih ulica u sibirskom selu dobilo je ime po sovjetskom diktatoru.
Inicijativa je zamisao seoskog starešina Vjačeslava Zujeva, tvrdi lokalno stanovništvo, dodajući kako on insistira da se svaka staza zove "ne samo Staljin, već Generalisimo Staljin", piše Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
Nekoliko stanovnika koji su govorili za RSE kažu da nemaju problema s tim što njihove ulice nose ime Josifa Staljina, čija se vladavina obično izjednačava sa terorom i političkom represijom.
 
Za vreme Staljinove "Velike čistke" stotine hiljada ljudi ubijeno je po kratkom postupku, dok su milioni drugih poslati u gulage - logore poznate po veoma teškim uslovima i brutalnim tretmanima zatvorenika.
 
Glavna pritužba stanovnika Slavjanke oko naziva ulica je ta da službenici u registrima često pogrešno napišu reč 'Generalissimo' kada upisuju njihove adrese.
 
"U mom pasošu su dva puta napravili slovnu grešku", rekao je jedan stanovnik.
 
Slavjanka - takozvano zadružno vikend naselje na periferiji Novosibirska - postoji tek od 2008. godine. Mnoge kuće u selu su još uvek delimično izgrađene i nenaseljene.
 
Seoski starešina Zujev nije bio dostupan za komentar zašto bi u selu, koje nema očiglednu vezu sa Staljinom, sve sporedne ulice bile nazvane po njemu.
 
Predstavnici Komunističke partije u Novosibirsku kažu da ne znaju da postoji Slavjanka, a kamoli imena njenih sporednih ulica. Stranka se, međutim, nedavno složila da se u centru Novosibirska postavi Staljinova bista. Spomenik će biti otkriven 9. maja.
  • ...

    18.04.2019 00:46
    Duboko, koliko se jos niko nije uvukao.
    I to mrtvom coveku.
  • Marina

    17.04.2019 13:25
    @ Student
    Ne boj se momce, ti sigurno nisi u nikakvom srodstvu ni sa njima ni sa nama, a mrzi me da ti objasnjavam sa kim si jer bi bilo beskorisno.
  • Student

    17.04.2019 09:35
    Ovi su bolesni ko i mi, vidi se da smo u nekom srodstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.