Oktobar ove godine bio najtopliji ikad registrovan na planeti

Oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar ikad registrovan na planeti, saopštila je danas evropska služba Kopernikus o klimatskim promenama, navodeći da se radi o petom uzastopnom mesecu kada je toplotni rekord ili potučen ili mu se temperatura približila.
Oktobar ove godine bio najtopliji ikad registrovan na planeti
Foto: 021.rs
Oktobar je bio 0,63 stepena Celzijusa iznad prosečne temperature referentnog perioda 1981-2000, čime je neznatno oboren rekord iz oktobra 2015, za 0,01 stepen Celzijusa, ali je bio 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskom periodu.
 
"To je peti uzastopni mesec u kome se registruje rekordno visoka temperatura ili temperatura koja je vrlo blizu rekordne", naveo je Kopernikus.
 
Jun 2019. bio je najtopliji jun ikad registrovan, a jul je dostigao apsolutni rekord najtoplijeg meseca ikad registrovanog. Avgust 2019. je bio drugi po toploti za mesec avgust, a septembar je bio na prvom mestu.
 
Četiri poslednje godine bile su najtoplije ikad registrovane na planeti, i već je u avgustu Svetska meteorološka organizacija već procenila da će 2019. biti među pet najtoplijih godina, što odgovara predviđanjima naučnika o uticaju klimatskih promena, navodi Frans pres.
  • Ivana

    06.11.2019 08:55
    Luftiranje
    Tako ti je to kada se živi u ograničenom i zatvorenom sistemu.
  • Vz

    05.11.2019 19:11
    Statistika
    Za 90% sunčano i toplo, za preostalih 10% uragani hurikani tornada potopi i mini ledena doba. Sledeći mesec, novo kolo, nova sreća, pa ko koliko izdrži...
  • Zoki

    05.11.2019 18:09
    kako je krenuo bice i novembar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.