VIDEO: Oko 10.000 Japanaca na "Golom festivalu"

Oko 10.000 Japanaca ovog vikenda tradicionalno je proslavilo "Goli festival", odnosno Hadaka Matsuri, slaveći blagodati žetve, blagostanja i plodnosti.
Ovaj festival se održava svake godine treće subote u februaru. Uprkos nazivu festivala učesnici nisu potpuno goli, već na sebi imaju komade odeće koji se vezuju oko kukova i koje zovu "fundohi" i uz to bele čarape "tabi".
 
Festival se održava u prefekturi Okajami na južnom delu ostrava Honšu.
 
Pre nego što glavna manifestacija počne, muškarci se pripremaju trčeći oko hrama, a potom idu na "pročišćavanje" ledeno hladnom vodom, pa tek onda ulaze u hram.
 
Kada se ugase svetla, preko učesnika se baca 100 snopova grančica i dva posebna "šingi" štapića. To je ono što označava početak "haosa", jer se muškarci guraju kako bi uzeli nešto od predmeta što im, prema legendi, garantuje srećnu godinu, piše CNN Travel.
 
Iako je "guranje" ovog puta trajalo svega 30 minuta, mnogi učesnici su nakon toga bili izgrebani, modri ili povređenih zglobova, a proteklih godina zabeleženi su i smrtni slučajevi.
 
Ovaj festival postoji već 500 godina i zapravo je nastao od rituala u kojem su muškarci tragali za papirnim talismanima, koje je darivao poglavar.
 
  • Pahomije

    20.02.2020 11:41
    Predlog
    Ovako treba da izgleda plivanje za casni krst!
  • Ovako to izgleda

    18.02.2020 15:06
    Bez Japanki.
    U japankama, golih 10.000 piša veličine 5 cm.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti