Kabinet premijera pravi predlog reforme

Kabinet premijera Mirka Cvetkovića preuzeo je na sebe da izradi konačan predlog reforme celokupnog javnog sektora, saznaje "Blic" u Vladi Srbije. Cvetkovićevi saradnici će uskoro uputiti ministarstvima smernice za reformu, koja ne podrazumeva samo otpuštanje viška zaposlenih, već i efikasniju javnu upravu.

Smernice neće biti urađene na nivou cele uprave, već za svaki sektor posebno i biće uskoro prosleđene ministarstvima. Reforma će obuhvatiti celokupan aparat na republičkom i lokalnom nivou, uključujući i javna preduzeća. Osim osnovnih smernica, kabinet premijera pripremiće i plan aktivnosti i dinamiku po kojoj bi trebalo da se odvija reforma.

"Kada ministarstva odrade deo posla u skladu sa smernicama, svi podaci će biti dostavljeni kabinetu premijera koji će uraditi konačnu procenu", objašnjava sagovornik "Blica" iz Vlade. On kaže da reforma "neće trajati mesec ili dva ili godinu dana", odnosno da neće biti otpuštanja velikog broja zaposlenih odjednom, već će sprovoditi tokom više godina. Za reformu državne uprave biće uzete u obzir i preporuke Svetske banke za pojedine oblasti poput zdravstva i prosvete, a koje su već urađene.

Trenutno nema preciznog podatka koliko je zaposlenih višak u javnom sektoru. Međutim, da se na smanjenju tih troškova može uštedeti ogromna suma novca, nesumnjivo pokazuje i primer Ministarstva poljoprivrede koje je samo od početka ove godine uštedelo 2,6 milijardi dinara u odnosu na isti period prošle godine na osnovu plana racionalizacije koje je usvojilo 19. jula ove godine.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.