Izraelski arheolozi otkrili tvrđavu iz vremena kralja Davida

Izraelski arheolozi otkrili su utvrđenu građevinu iz vremena kralja Davida na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom koja baca svetlo na granice biblijskog izraelskog saveznika.
Izraelski arheolozi otkrili tvrđavu iz vremena kralja Davida
Foto: Pixabay
Građevina stara 3.000 godina otkrivena je u blizini jevrejskog naselja Hispin u okviru pripremnih radova za izgradnju novog naselja i veruje se da je pripadala saveznicima kralja Davida.
 
Lokalno iskopane bazaltne stene čine metar i pol debele zidove kompleksa na vrhu brda. Barak Cin, koji je vodio iskopavanje za Izraelsku agenciju za starine, procenjuje da se prostire na više od hiljadu kvadratnih metara površine.
 
Arheolozi su pronašli veliki kamen sa uklesanim figurama s rogovima koje šire ruke i kip žene koja drži muzički  instrument, moguće bubanj.
 
"To nas povezuje s nalazima iz Gvozdenog doba", kaže Cin, napominjući da su slični predmeti pronađeni u Betsaidi, "lokalitetu povezanom s glavnim gradom Gešurskog kraljevstva" koje se prostire zapadno od Hispina na severnoj obali Galilejskog mora.
 
Cin kaže da nalazi pokazuju "porodične veze" Gešurskog i Davidovog kraljevstva.
 
Utvrđenje kod Hispina prvo je takve vrste koje je otkriveno i predstavlja redak deo slagalice o golanskoj arheologiji, kaže Cin.
 
"Taj je fenomen možda rašireniji nego što znamo. Istraživanje Golana još nije daleko odmaklo... tek ga počinjemo otkrivati", kazao je on.
 
Buduća otkrića mogla bi pomoći otkrivanju jasnijih granica Gešurskog kraljevstva.
 
"Verujemo da se to kraljevstvo prostiralo do Sirije i da se otkrivena tvrđava nalazi unutar toga prostora. Slika postaje donekle jasnija", kaže Cin.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.