VIDEO: Majmun odigrao video igricu zahvaljujući ugrađenom čipu

Majmun je uspeo da odigra video igricu Pong samo svojim mozgom, zahvaljujući implantu čipa u glavi koji mu je postavila kompanija "Nuralink", startap američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska.
U videu kompanije objavljenom juče vidi se makaki majmun zvani Pejdžer kako očima kontroliše pokrete jedne rakete da spreči da lopta padne u prazno, kao što može da se uradi sa džojstikom, ekranom na dodir ili tastaturom.
 
"Majmun je igrao video igricu telepatski zahvaljujući čipu u njegovom mozgu", napisao je u tviter poruci Mask, koji je takođe osnivač kompanije Tesla i Spejseks (SpaceX).
 
Firma Nuralink pozdravila je ovaj napredak kao još jedan korak ka njenom glavnom cilju, a to je da se omogući paralizovanim osobama direktna upotreba njihove neuronske aktivnosti radi lakog kontrolisanja računara i mobilnih uredjaja. U avgustu prošle godine kompanija je predstavila svinje kojima je ugradila prototip bežičnog čipa, dimenzija 23 milimetara sa osam milimetara, kao mali novčić.
 
Inženjeri kompanije sakupljaju na računarima neurološke signale koje prenose ugrađeni čipovi, dok Pejdžer igra video igrice sa džojstikom, na primer. Analizom tih signala omoguće se formiranje mašina i napredovanje u kontroli računara mislima. Mask se nada da će Nuralinkovi čipovi pre svega služiti za pomoć paralizovanim osobama ili osobama sa neurološkim oboljenjima. Dugoročni cilj je da implanti postanu tako sigurni, pouzdani i jednostavni, da će ljudi želeti da im se ugrade.
 
I druge kompanije razvijaju veze između mozga i mašine. Fejsbuk finansira projekat u kome se aktivnost mozga prevodi u reči, preko algoritama, da bi omogućio da osobe koje ne mogu da govore zbog neurodegenerativnih bolesti, ponovo govore.
 
  • Zika

    11.04.2021 01:03
    Jedva cekam
    Ovo je buducnost, vise necemo morati da menjamo baterije na misu.
  • Nsadjanin

    10.04.2021 21:06
    @Dusane

    Procitaj cemu sluzi ovo istrazivanje pre komentarisanja... Za paralizovane.
  • Dušan

    10.04.2021 15:08
    Jadan majmun , nek Mask ugradi sebi čip u mozak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva