Švajcarci zakopavaju donje rublje u zemlju u službi nauke

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašti zakopaće 2.000 pari donjeg rublja u sklopu naučne studije o kvalitetu tla.
Švajcarci zakopavaju donje rublje u zemlju u službi nauke
Foto: Pixabay
Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u istraživanju šalje po dva para pamučnih gaća, a njihov je zadatak da ih zakopaju u svom vrtu ili na poljoprivrednom dobru.
 
Nakon određenog vremena gaće će biti iskopane te će se ispitati u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su meri sitni organizmi razgradili tekstil.
 
"To će biti pokazatelj kvaliteta tla", rekao je vođa projekta Marsel van der Hejden. Ekolog je naveo da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, ali ne tako opsežne. 
 
Od ranije je poznato da se u sklopu proučavanja kvaliteta tla u zemlju zakopavaju kesice čaja. Tako će volonteri koji su se javili na Agroskopov poziv za poređenje u zemlju zakopati i standardizovane kesice čaja te će uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće. Projekat se sprovodi pod nazivom "Evidence underpants".
 
Jedan par gaća biće otkopan i fotografisan nakon što u zemlji bude mesec dana, a drugi će se par otkopati nakon dva meseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana – što se pronađe više rupa na gaćama, znači da je tlo zdravije.
 
Hejden je rekao da je jedan od ciljeva studije istaći na koji način tlu prete erozija, prekomerna upotreba đubriva i izgradnja.
 
Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i po puta veće od Švajcarske. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove jer je tlo neplodno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.