Nepalac postavio novi rekord: Popeo se 25. put na Mont Everest

Nepalac Kami Rita Šerpa 25. put se popeo na Mont Everest, čime je oborio sopstveni svetski rekord po broju uspona na najviši svetski vrh, visok 8.848 metara.
"Kami Rita je postavio novi rekord sa svojim 25. usponom na Everest", rekla je predstavnica agencije Seven Summit Treks, koja organizuje ekspedicije na visoke planine.
 
On je bio deo tima od 12 članova koji su postavili fiksne kanape na putu ka vrhu, uoči pohoda na Everest u ovoj sezoni u kojoj se narednih sedmica očekuje stotine kandidata za uspon na najviši planinski vrh na svetu.
 
Pedsetjednogodišnji Kami Rita Šerpa je profesionalni vodič više od dvadeset godina. On se prvi put uspeo na Everest 1994. godine kada je bio u pratnji jedne ekspedicije. Planirao je da 25. uspon ostvari 2020. godine za svoj 50. rođendan, ali ga je sprečila kriza kovida-19.
 
"Nije se radilo o obaranju rekorda. Moj cilj je bio da proslavim svoj 50. rođendan osvajanjem vrha 25. put, ali kovid nije dozvolio da to uradim. Tako da ostvarujem svoj san ove godine", rekao je Kami Rita.
 
On je osvojio i druge prestižne vrhove više od 8.000 metara, među kojima je i drugi najviši svetski vrh K2 koji se nalazi u Pakistanu.
 
"Penjem se za svoju zemlju. Vodiči kao ja su neophodni za sektor turizma u Nepalu. Bez nas stranci ne bi dolazili", rekao je Rita Šerpa. On se 2019. popeo na Mont Everest dva puta, a nada se da će se ove godine popeti na taj vrh još jednom, kada bude vodio tim prinčevske porodice iz Bahreina.
 
Posledice pandemije bile su katastrofalne za nepalski turizam. Zabrana uspona je dovela do gubitaka koji se broje u milionima dolara.
 
Za sezonu koja sada počinje, ministarstvo turizma odobrilo je 408 dozvola za uspon, od kojih svaka košta 11.000 dolara. Većina onih koji se penju idu u pratnji nepalskog vodiča.
  • mikele

    09.05.2021 07:45
    Navikao je on još od detinjstva da čuva punokrvne ovce na Everestu
  • ZX

    08.05.2021 19:24
    Superheroja ima raznih
    Ma koji Supermeni i Betmeni.
  • montipajton

    08.05.2021 17:20
    Ludak....svaka čast, moj naklon

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.