VIDEO: Šta čuveni crveni kiosk iz vremena Jugoslavije radi nasred Tajms skvera?

Na Tajms skveru prolaznici trenutno mogu da naiđu na čuveni kiosk K67 koji je za vreme Jugoslavije bio nezaobilazan prizor, jer su se u njemu nalazile trafike, biletarnice, a ponekad i hot-dogovi.
Kiosk je postavljen na Tajms skveru u okviru projekta "Times Square Transmissions 2021", i koristi se kao di-džej kabina za puštanje muzike. Zainteresovani još uvek imaju priliku da vide i unutrašnjost kioska, jer se za vreme puštanja muzike organizuje i lajv-strim, prenosi Startit.
 
Kiosk K67 delo je slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obeležja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fajberglasa predstavljala je jedan od retkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica.
 
Godine 1999. je stala proizvodnja kioska, i do tada je proizvedeno oko 7.500 modula. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD. 
 
Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).
 
 
Za sve koji žele da se podsete kako stari kiosci izgledaju u prirodnom okruženju, na sajtu k67.eu nalazi se projekat koji fotografiše i beleži sudbine preostalih primeraka ovog dizajnerskog klasika.

Teme

kiosk
  • DJ

    16.07.2021 19:46
    Let the music play
    Postaviti na razlicite lokacije i napraviti nesto ovako:
    https://www.youtube.com/watch?v=mcAmIeRhJxY&t=1426s
  • H2O polo

    24.05.2021 15:42
    bravo
    Veliki poz i za kolegu X-Coast!
  • V

    24.05.2021 09:25
    V
    Ubedljivo najbolji kiosk bise juge. Otporan na sve i ekonomican,nadam se da prodaje mekike. Kao nekad u bolnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.